Norvegia a scos bani din fondul suveran de investitii din cauza petrolului ieftin

Marti, 08 Martie 2016, ora 17:39
6615 citiri
Norvegia a scos bani din fondul suveran de investitii din cauza petrolului ieftin
Foto: Wikimedia

Prabusirea pretului petrolului a pus Norvegia in fata unei situatii nemaintalnite pana acum. Regatul nordic se vede nevoit sa faca apel la rezervele din fondul suveran de investitii pentru a face fata crizei.

In ianuarie, guvernul de la Oslo a apelat pentru prima data in istorie la rezerva de 819 miliarde de dolari pentru a acoperi gaurile din buget, conform CNBC.

O rezerva consistenta

Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a fost infiintat in 1996 si are ca sursa principala de alimentare veniturile obtinute de regat din exploatarea rezervelor de petrol si gaze.

Este insa pentru prima oara cand guvernul de la Oslo se vede nevoit sa retraga 781 de milioane de dolari din Fond pentru a acoperi necesarul de cheltuieli publice.

"Pana la urma, nu este surprinzator. Veniturile obtinute din vanzarea petrolului vor deveni mai mici decat randamentul real al fondului, rezultand un transfer de la fond catre buget", a explicat secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Pall Bjornestad.

Legislatia fiscala permite guvernului norvegian sa retraga pana la 4% din rezerva constituita in Fondul suveran de investitii al tarii, dar evenimentul din ianuarie a fost primul de acest fel.

Situatia nu pare ingrijoratoare pentru guvernanti, Bjornestad afirmand ca, in ciuda retragerilor, valoarea fondului va continua sa creasca.

"Atat timp cat cheltuielile se incadreaza in randamentul asteptat de fond, acesta nu are cum sa se diminueze", afirma secretarul de stat.

Fondul suveran de investitii al Norvegiei a avut un randament de 3,8% intre 1998 si 2014, iar administratorul Norges Bank afirma ca in acest moment banii sunt investiti in 9.000 de companii.

Rezerva uriasa de bani a Norvegiei este privita ca cel mai important activ al statului nordic, aceasta urmnd sa asigure acoperirea deficitului din sistemul de pensii, cauzat de imbatranirea populatiei, dar si tranzitia usoara peste perioada in care rezervele de petrol ale tarii vor fi epuizate.

Viitor incert

Norvegia inregistreaza al treilea cel mai mare nivel de cheltuieli publice din randul statelor OCDE, acesta reprezentand aproximativ 60% din PIB al tarii.

Pretul scazut al petrolului pare sa fi zdruncinat insa economia norvegiana, guvernul fiind nevoit sa apeleze la rezervele fondului pentru a acoperi lipsa veniturilor generate de industria petroliera.

Nivelul somajului din tara a ajuns la sfarsitul anului trecut la 4,5%, iar perspectiva pe termen lung arata ca ar putea creste in continuare.

Peste toate acestea, guvernul condus de Erna Solberg se teme ca aprecierea coroanei norvegiene ar putea periclita stabilitatea economica a tarii.

In acest moment, dobanda de referinta aplicata in Norvegia este de 0,75%, dar toate indiciile arata ca acreasta ar putea fi redusa dupa urmatoarea sedinta a bancii centrale din 17 martie.

#deficit bugetar Norvegia, #rezerve financiare Norvegia, #fond suveran investitii, #pret petrol , #Fonduri de investitii