Vrei sa fugi de criza euro? Vezi unde iti poti plasa banii "la adapost"

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 08:01
5663 citiri
Vrei sa fugi de criza euro? Vezi unde iti poti plasa banii "la adapost"

Turbulentele economice din SUA si din zona euro determina multi investitori sa paraseasca in masa Europa si sa caute surse de plasat banii in economii puternice, in plina dezvoltare.

Toti cei care pleaca pe pietele globale pentru profituri s-ar putea confrunta cu un soc, mai ales pe pietele bursiere din China, Brazilia si India, spun analistii citati de New York Times.

Fondurile globale iti investesc 80% din bani in actiuni ale companiilor din intreaga lume, de la Marea Britanie pana la economiile emergente din Asia si America de Sud.

Dincolo de aceasta, ele reprezinta un cos mixt, intrucat unele pot fi cautare de firme blue-chip platitoare de dividente generoase, in timp ce altele se concentreaza pe companii miniere sau firme mai mici.

Expertii din piata sustin ca turbulentele din Europa i-au determinat pe multi investitori sa-si imprastie banii in diverse fonduri globale. De aceea, cei avizati iti recomanda sa-ti diversifici investitiile, sa nu optezi pentru o singura regiune sau tara.

Cu toate acestea, expertiii avertizeaza ca acei investitori care considera ca pot scapa de problemele din SUA si Europa se pacalesc singuri.

"Globalizarea inseamna in primul rand faptul ca intreprinderi din intreaga lume sunt extrem de afectate de ceea ce se intampla in Europa".

Majoritatea fondurilor gloable investesc masiv in SUA, Europa si Marea Britanie, prin urmare au fost trase in jos de criza datoriilor europene. Chiar si fondurile care se bazeaza foarte mult pe economii in plina dezvoltare, cum ar fi Brazilia, China si India s-au luptat sa faca fata cu greu tensiunilor venite dinspre Europa.

First State Global Resurces, care valoreaza 707 milioane de lire sterline, investeste in companii miniere cum ar fi Rio Tint si compania chineza China Shenhua Energy.

Fondul a beneficiat de cresterea preturilor la petrol, aur si alte metale, determinata de cererea mare venita din economiile puternice precum China si India.

Pe fondul incetinirii cresterii economice mondiale, cererea a scazut pe parcursul anului trecut, lovind in pretul actiunilor intreprinderilor miniere.

Prin urmare, Fondul a fost grav afectat, pierzand peste 4,5% pe parcursul anului trecut, devenind unul din cele mai slab performante fonduri din piata.

Brokerii recomanda fondurile de investitii care iti plaseaza banii in firme cu bilanturi puternice, care sa-ti plateasca dividente atragatoare. Cateva exemple de astfel de fonduri ar fi Veritas Global Equity Income si Lazard Global Income.

De asemenea, presedintele Alan Steel Asset Management recomanda investitorilor M&G Global Divident si Newton Global Higher Income.

Justin Modray, expert in investitii financiare parieaza pe Aberdeen World Equity, in timp ce Mark Dampier, director de cercetare la compania de consiliere financiara Hargreaves Lansdown crede ca M&G Global Basics si JM Finn Global Opportunities reprezinta cele mai bune alegeri pe timp de criza.

Prim- vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan declara cu ceva timp in urma pentru Business24 ca isi pastreaza banii intr-un fond de investitii foarte conservator care, la randul lui, ii plaseaza banii in active sigure, ca obligatiuni guvernamentale sau depozite pe diferite termene.

"Prefer sa nu fac investitii bazate pe speculatii ale cursului de schimb dintre monede pentru ca nu am informatia rapida. Aici, trebuie sa te lasi pe mana unor specialisti care urmaresc pietele monetare in diferite zone ale lumii si fac investitii. De regula, la acest gen de investitii trebuie sa intri cu sume mari. Daca esti un om care economiseste si alegi ca mijloc de investitie depozitele, e bine sa ai banii in mai multe valute. In felul acesta, te aperi de riscuri", spunea Theodor Stolojan.

#fonduri investitii, #investitii fonduri globale, #investitii companii miniere, #fonduri investitii marea britanie, #fond investitii stolojan , #Fonduri de investitii