Vrei sa vezi cum arata bogatia in stare pura? Iata ce se afla in portofoliul fondului de investitii din Qatar

Marti, 04 Iulie 2017, ora 05:47
9462 citiri
Vrei sa vezi cum arata bogatia in stare pura? Iata ce se afla in portofoliul fondului de investitii din Qatar
Foto:canarywharf.com

Criza din Golful Persic este pe cale sa se adanceasca, dupa ce guvernul de la Doha a refuzat sa puna in practica anumite revendicari formulate de coalitia statelor arabe din vecinatate, condusa de Arabia SAudita.

Lista sanctiunilor economice si diplomatice indreptate impotriva Qatarului s-ar putea largi cu acest prilej, dar oficialii din micul stat arab mizeaza in continuare de bogatia acumulata de-a lungul anilor, care a transformat statul din Golf in cea mai bogata natiune raportat la numarul de locuitori, anunta CNBC.

Portofoliul Fondului de Investitii al Qatarului este compus dintr-o serie de afaceri care o fac sa paleasca de rusine pana si pe Regina Angliei. Si asta la propriu, dupa ce reprezentantii emiratului au ajuns sa detina in Londra proprietati mai numeroase si mai valoroase decat cele ale casei regale din Marea Britanie.

Rezistenta manifestata de micul emirat in fata politicii dictate in regiune de sauditi poate fi explicta usor prin diversitatea si multitudinea afacerilor in care oficialii de la Doha au investit fondurile stranse din exportul de petrol si gaze.

Printre acestea se numara un studio de film hollywoodian, o casa de moda italiana si mai multe constructii gigantice din marile orase ale lumii.

Venitul excedentar realizat din exportul de energie si populatia redusa, de doar 2,2 milioane locuitori, fac din micul emirat din Golf cea mai bogata natiune de pe pamant, Autoritatea de Investitii din Qatar, entitate infiintata in urma cu 12 ani detine un portofoliu investitional de 338 de miliarde de dolari, fiind pe locul 11 intr-un top al fondurilor de investitii suverane din lumea intreaga.

Iata si cele mai valoroase plasamente realizate pana acum de qatarezi: in Londra, emiratul detine zgarie-nori celebri precum Canary Wharf, turnul HSBC sau The Sgard, dar si magazinul Harrods.

British Airways este detinuta in proportie de 20% de qatarezi si un procent asemanator le revine si din aeroportul Heathrow.

Peste Canalul Manecii, emiratul se poate lauda cu o echipa de fotbal din Franta, Paris Saint-Germain.

In New York, oficialii de la Doha au preferat sa plaseze banii in Empire State Reality Trust, consortiu care detine si celebra cladire din metropola. Cota de participare a qatarezilor in afacere este de 10 procente.

BeIN, un grup media detinut de statul qatarez, a cumnparat anul trecut studioul Miramax pentru o suma inca necunoscuta. Fodul de investitii a finantat extinderea Uber si a anuntat si deschiderea unor afaceri in Silicon Valley.

O amprenta vizibila a fost pusa si asupra afacerilor imobiliare din Singapore, unde Qatar are in proprietate turnurile Asia Square, cumparate pentr 2,5 miliarde dolari. A fost cea mai scumpa tranzactie imobiliara din istoria insulei.

#fond investitii Qatar, #criza golful persic, #portofoliu investitii Qatar , #Fonduri de investitii