FMI a aprobat a 5-a revizuire a acordului cu Romania: Cat primim

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 18:59
2105 citiri
FMI a aprobat a 5-a revizuire a acordului cu Romania: Cat primim

Consiliul Fondului Monetar Interna?ional (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu Romania si, concomitent, disponibilizarea a inca 475 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro.

Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.

Principalul angajament din cadrul acordului il reprezinta introducerea managementului privat la companiile de stat si privatizarea partiala, in special prin listarea la bursa, sau vanazarea de pachete majoritare de actiuni.

Statul roman a convenit cu FMI sa organizeze oferte publice pentru 15% din actiunile Transgaz pana la 15 iunie, 15% din Romgaz pana la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica pana la jumatatea lunii octombrie, si sa urgenteze pregatirile pentru vanzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica pana la sfarsitul acestui an.

Obiectivul privind vanzarea pachetului de actiuni la Hidroelectrica nu mai poate fi atins in termenul prevazut, dupa intrarea companiei in insolventa.

Totodata, 20% din actiunile Tarom ar urma sa fie listate la bursa pana la finele acestui an, termen prevazut si pentru cedarea pachetului majoritar la CFR Marfa, potrivit scrisorii de intentie convenita cu FMI.

Guvernul s-a mai angajat sa vanda, pana in prima parte a anului viitor, o participatie majoritara la Electrica, precum si participatiile minoritare detinute de stat la filialele Electrica deja privatizate.

Tot in prima parte a lui 2013, Executivul va privatiza noul producator de energie care trebuie format, pana in iulie 2012, prin fuziunea centralelor Paroseni si Mintia si a celor patru mine viabile ale Companiei Nationale a Huilei.

Acelasi termen a fost stabilit pentru privatizarea noului producator de energie CE Oltenia, creat la mijlocul lunii mai prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni. Elcen Bucuresti ar trebui de asemenea privatizata in 2013.

Executivul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar cash in limita a 2,2% din PIB, in conditiile in care PIB-ul pentru acest an a fost revizuit, potrivit ultimei strategii fiscal-bugetare, in usoara scadere comparativ cu estimarea anterioara, de la 609,7 miliarde lei la 607,5 miliarde lei.

In aceasi timp, Cabinetul Ponta a mentinut angajamentele asumate de precedentele guverne privind reformele strucuturale. In acest sens, Executivul trebuie sa prezinte pana la finele lunii iunie proiectul de lege privind reforma in sanatate, care sa fie supus dezbaterii publice.

Guvernul a transmis FMI si ca va mentine taxa de clawback in industria farmaceutica, contestata de catre producatorii de medicamente, prezentand acest sistem de taxare ca metoda principala pentru a evita acumularea de noi arierate in domeniu.

Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa elimine treptat pretul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali pana la sfarsitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada pana la finele lui 2015 daca vor exista diferente prea mari intre pretul mediu european si cel de import.

De asemenea, Guvernul va infiinta o piata de tranzactionare a gazelor, care va fi dezvoltata de OPCOM si va fi operationala la 1 ianuarie 2013, dupa care va vinde actiuni la operatorul pietei de energie companiilor si poate si burselor de profil din regiune.

Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali, iar Executivul mentine in memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. In urma cu doua saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

#bani imprumut FMI, #imprumut Romania FMI, #transa FMI Romania , #Fonduri monetare