Pro Agro va infiinta primul fond mutual agricol din Romania

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 13:43
1747 citiri
Pro Agro va infiinta primul fond mutual agricol din Romania

Federatia Nationala Pro Agro a anuntat infiintarea unui fond mutual pentru gestionarea riscurilor din agricultura neacoperite de companiile de asigurari.

Fondul va reprezenta in esenta un instrument de stabilizare a veniturilor si va oferi compensatii financiare membrilor sai, producatori agricoli, pentru pierderile economice generate de boli ale animalelor, plantelor, incidente de mediu, precum si pentru pierderile generate de evenimentele de risc neasigurabile, a declarat Alexandru Jurconi, presedintele Pro Agro, pentru Business Review.

Anuntul infiintarii Fondului Mutual Pro Agro vine dupa ce in aceasta vara autoritatile au finalizat cadrul legal necesar crearii si functionarii fondurilor mutuale agricole in Romania. Masura este mult asteptata de catre fermierii romani, mai ales in contextul fenomenelor climatice si scandalurilor alimentare din ultimii ani.

"Odata cu infiintarea fondurilor mutuale fermierii romani nu mai risca absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferente de piata, din pierderi de venit. Cred ca infiintarea fondului mutual reprezinta cea mai mare realizare a agriculturii romanesti din ultimii 10 ani", declara ministrul agriculturii, Daniel Constantin, in iunie.

Conform legislatie in vigoare, fondurile mutuale agricole se infiinteaza voluntar de catre asociatiile fermierilor si vor functiona ca institutii non-profit si apolitice. Compensatiile acordtae de catre fonduri au si o componenta a din fonduri publice (contributie nationala si din parte UE) in proportie de 65% si contributiile in timp ce cotizatiile membrilor reprezinta 35%.

Pentru acreditarea unui fond agricol mutual in Romania, acesta trebuie sa faca dovada ca are in compenenta membri care exploateaza cel putin 30% din suprafata arabila a tarii si sa reprezinte toate sectoarele agricole.

Cum va functiona efectiv un fond mutual? La cat se va ridica contributia fermierilor si cum se vor face despagubirile? Ce poate invata Romania din experienta in domeniu a unor state precum Franta? Subiectul va fi discutat pe larg in cadrul celei de-a treia editii a evenimentului Focus on Agriculture organizat de Business Review pe 31 octombrie si 1 noiembrie la INDAGRA.

Printre invitatii care vor participa la eveniment se numara Alexandru Jurconi, presedintele Pro Agro, dar si Xavier Beulin, presedinte al Federatiei Nationale a Sindicatelor Agricole din Franta (Federation Nationale des Syndicats d'Expoitants d'Agricoles - FNSEA) si vice-presedinte COPA-COGECA, si Joel Limouzin, presedinte al Fondului National Mutual Agricol Sanitar si de Mediu din Franta (Fonds national agricole de mutualisation sanitaire et environnementale - FMSE).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fond mutual agricultura, #fonduri mutuale Romania, #fond mutual Pro Agro, #despagubiri agricultura, #targ agricultura INDAGRA , #Fonduri mutuale