Activele fondurilor de pensii private au depasit trei miliarde de euro

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 11:27
1353 citiri
Activele fondurilor de pensii private au depasit trei miliarde de euro

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) aveau la finele lunii septembrie active nete de 13,5 miliarde de lei (3,02 miliarde de euro), a anuntat luni Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), in numele participantilor, contributii brute totale in valoare de 10,47 miliarde de lei, ajungand, in urma investitiilor, la active nete de 12,75 miliarde de lei. Diferenta de 2,28 miliarde de lei reprezinta castigul investitional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii in beneficiul contributorilor la sistem.

"Cu alte cuvinte, Pilonul II a produs de la lansarea sa, in mai 2008, si pana in prezent o valoare adaugata de peste 510 milioane de euro in beneficiul exclusiv al contributorilor la sistem, demonstrand cel putin pana in prezent indeplinirea mandatului de administrare responsabila si eficienta a economiilor actualei generatii de salariati, pentru pensia de maine", declarat presedintele APAPR, Marius Popescu.

In ultimul an (septembrie 2012 - septembrie 2013), activele fondurilor de pensii de Pilon II si-au mentinut cresterea accelerata, cu un ritm usor peste 45%.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns dupa primele noua luni ale acestui an la un numar total de 5,95 milioane de participanti, dintre care numarul celor care primesc luna de luna contributii virate de catre CNPP s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 11,7%.

In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de punct procentual anual, pana in 2016.

Fondurile de pensii private facultative nu sunt atractive pentru romani

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns dupa primele 9 luni la un numar total de circa 305.000 de participanti, dintre care insa doar mai putin de jumatate isi platesc lunar contributiile, pe fondul climatului economic inca insuficient de favorabil pentru relansarea apetitului angajatorilor pentru oferirea acestui tip de beneficiu salariatilor.

Activele nete ale Pilonului III au depasit la finele lunii septembrie nivelul de 750 milioane de lei (168 milioane de euro), cu 35% mai mult decat in urma cu un an (septembrie 2012).

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2007 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 8,2%.

#pensii private 2013, #pensii Romania 2013, #pensii private active , #Stiri Fonduri