Ajutoarele de stat pentru investitii in zonele defavorizate au fost de 210 mil. lei

Miercuri, 07 Martie 2007, ora 12:53
1080 citiri

Ajutoarele de stat acordate pana in luna ianuarie 2007 pentru investitii in zone defavorizate au totalizat 210 milioane lei, in timp ce fondurile nerambursabile s-au cifrat la aproape trei milioane lei, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei transmis Comisiei Europene.

Romania a avut obligatia sa transmita Comisiei Europene, in termen de doua luni de la data aderarii, informatii privind ajutoarele de stat acordate companiilor care opereaza in zonele defavorizate, avand in vedere obligatiile asumate in Tratatul de aderare.

"Luand in considerare valoarea totala a ajutoarelor de stat acordate pentru investitii, inregistrata in luna ianuarie 2007, de aproximativ 210 milioane lei, si a fondurilor nerambursabile, in cuantum de 2,98 milioane lei, raportate la o valoare a investitiilor de 1,73 miliarde lei, a rezultat o intensitate medie a ajutorului de stat acordat de 12,3%. Aceasta se situaza sub nivelul maxim admis, care este de 50% pentru intreprinderi mari si 65% pentru IMM-uri", se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Valoarea investitiilor a inregistrat o tendinta de scadere, de la 2,27 miliarde de lei in iunie 2005 la 1,73 miliarde de lei in ianuarie 2007, determinata de scaderea numarului de zone defavorizate si faptului ca unele firme au externalizat o parte din investitii, precizeaza autoritatea de reglementare din domeniul concurentei.

Investitiile realizate pana in prezent in zonele defavorizate indica o contributie medie a beneficiarilor de 87,7%.

Totodata, Consiliul a declarat ilegale ajutoare de stat de circa sase milioane lei, valoare la care se adauga dobanzile calculate de la data la care ajutoarele au fost puse la dispozitia beneficiarilor pana la recuperarea efectiva a acestora. Conform Ministerului Finantelor Publice, din aceste sume au fost recuperate circa 2,4 milioane lei, reprezentand 40% din valoarea totala de recuperat, mentioneaza Consiliul Concurentei.

Numarul agentilor economici care au depasit nivelul maxim admis al intensitati ajutorului de stat a scazut de la 32 in primavara lui 2005 la zero in luna ianuarie a acestui an. Mai multe firme au returnat voluntar sumele care au depasit pragul maxim de ajutor, sumele recuperate fiind de 2,5 milioane lei.

"Ajutorul de stat sub forma scutirii de impozit pe profit poate fi acordat in continuare pe toata durata de existenta a zonei defavorizate, cu conditia ca beneficiarul sa nu depaseasca nivelul maxim admis al intensitatii. Valorea acestuia, pana la atingerea acestui nivel, este de 759 milioane lei", se mai arata in comunicat.

Raportul Consiliului Concurentei a fost realizat in baza informatiilor obtinute prin controale efectuate in perioada iunie 2005-octombrie 2006, completate cu datele transmise de Ministerul Finantelor Publice.

Dupa 1 ianuarie 2007, aceasta institutie, in calitate de furnizor de ajuror de stat, are sarcina urmaririi modului de gestionare a ajutoarelor in conformitate cu Ordonanta de Urgenta 117/2006 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat.

Activitatile desfasurate de agentii economici in zonele defavorizate sunt in principal din sectorul industriei prelucratoare, confectii textile, fabricarea produselor de patiserie, constructii metalice, lucrari de constructii si instalatii, comert.

Consiliul Concurentei a anuntat la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut ca valoarea ajutorului de stat destinat companiilor care vor continua sa investeasca in zonele defavorizate, dupa anul 2007, este de circa 800 milioane de lei.

Companiile au beneficiat, in perioada 2003 - iunie 2006, de ajutoare de stat, sub forma scutirii la plata impozitului pe profit, de 208,8 milioane lei, si de fonduri nerambursabile de 4,4 milioane lei.

Din acest an ajutoarele de stat care intra sub incidenta regulilor de autorizare trebuie notificate si transmise Comisiei Europene pentru evaluarea compatibilitatii cu regulile europene, iar pentru cele exceptate de la obligatia notificarii, este necesara informarea CE cu privire la respectarea legislatiei.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)