Aproximativ 150.000 de militari vor adera la Pilonul II, incepand de luna viitoare

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 16:01
1568 citiri
Aproximativ 150.000 de militari vor adera la Pilonul II, incepand de luna viitoare

Procesul de aderare la fondurile Pilonului II, in cazul salariatilor bugetari din categoriile speciale, militarizate, va incepe in luna mai si vizeaza aproximativ 150.000 de noi potentiali participanti, au anuntat reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Sistemul de pensii private are in fata sa doua prioritati imediate: aderarea la fondurile de Pilon II al salariatilor bugetari din categoriile speciale (militarizate) si promovarea de catre autoritati a legii privind plata pensiilor private.

Proiectul legii privind plata pensiilor private, elaborat de catre Ministerul Muncii, prevede ca fondurile de furnizare a pensiilor private sa aiba, la infiintare, cel putin 100.000 membri, iar rata de finantare sa fie de cel putin 105%.

Conform proiectului legislativ, limita inferioara a capitalului social subscris a fost redusa cu 50%, propunerea fiind de cinci milioane euro.

Activele pot fi investite in conturi si depozite in lei la banci (pana la 20%), in titluri de stat romanesti sau europene (pana la 70%), extraeuropene (15%), obligatiuni locale sau municipale (pana la 20%). Furnizorul de pensii private mai poate investi in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, tranzactionate pe piete reglementate si care indeplinesc cerintele de rating, in procent de pana la 10% din valoarea totala a activelor fondului de furnizare a pensiilor private.

Sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant la Pilonul II vor fi incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I). Pana in 2030, varsta de pensionare va ajunge la 63 ani pentru femei si 65 ani in cazul barbatilor.

Pentru Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 luni.

Pensia privata poate fi 'viagera' sau 'limitata', asadar acordata pentru o perioada cuprinsa intre cinci si zece ani, dar sunt permise si alte tipuri reglementate prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Proiectul legii privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private introduce principii prudentiale si cerinte minime de functionare pentru furnizorul de pensii private si s-a aflat in dezbatere publica pana la inceputul lunii octombrie a anului trecut

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pilonul 2 pensii private, #pensii private Romania 2012 , #Stiri Fonduri