Bugetul UE 2018: Cum folosim cei 160 de miliarde de euro pentru siguranta si joburi

Marti, 21 Februarie 2017, ora 07:59
1842 citiri
Bugetul UE 2018: Cum folosim cei 160 de miliarde de euro pentru siguranta si joburi

Cresterea economica, locurile de munca si siguranta cetatenilor sunt cele trei mari prioritati pe care mi le-am asumat, ca negociator-sef al Parlamentului European privind Bugetul Uniunii Europene (EU) pentru anul 2018, buget pe care il estimez la aproximativ 155 - 160 de miliarde de euro.

Ca sa avem un termen de comparatie, acesta echivaleaza cu PIB-ul Romaniei pe un an intreg si reprezinta 1% din veniturile generate anual de economiile tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Imi propun sa fac aici doar o scurta trecere in revista a prioritatilor pe care mi le-am stabilit ca negociator-sef al Bugetului UE 2018, voi descrie mai pe larg in texte viitoare negocierile si abordarile pe care le vom avea pe toata durata procedurii bugetare.

Prioritatile pe care le-am stabilit

Procedura bugetara la nivelul Uniunii Europene este una deosebit de complexa si necesita mai multe etape de negociere, de aceea am prezentat, inca de la inceputul lunii februarie, colegilor eurodeputati din Comisia pentru bugete, prioritatile politice ale Parlamentului European pentru bugetul UE de anul viitor.

In baza acestor prioritati, voi negocia bugetul pe parcursul anului cu Consiliul UE (care reprezinta guvernele statelor membre) si cu reprezentantii Comisiei Europene (organismul executiv al Uniunii Europene), urmand ca proiectul final de buget sa fie aprobat la nivelul Uniunii Europene, cel mai probabil pana la finalul lunii noiembrie, deci dupa 10 luni de negocieri bugetare intense.

Am ales aceste trei mari prioritati, cresterea economica, locurile de munca si siguranta cetatenilor, deoarece cred, pe de-o parte, ca provocarile in materie de siguranta cu care ne-am confruntat in ultimii ani sunt o preocupare pentru oameni si vreau sa facem mai mult pentru a creste siguranta cetatenilor, iar, pe de alta parte, observ ca economia Uniunii Europene inca nu a revenit la ritmul de crestere de dinaintea crizei si consider ca este nevoie de o mai mare concentrare asupra acelor domenii ale economiei care genereaza crestere economica sustenabila.

Investitii in infrastructura, cercetare, inovare, IMM-uri

Am ales, deci, sa pun accentul pe investitii in infrastructura, cercetare, inovare, IMM-uri, deoarece acestea sunt principalele domenii care genereaza locuri de munca pentru oameni.

Consider ca este important sa finantam in Bugetul UE 2018 programe precum Mecanismul de Conectare a Europei (investitii in infrastructura), Orizont 2020 (investitii in cerc ...citeste mai departe despre "Bugetul UE 2018: Cum folosim cei 160 de miliarde de euro pentru siguranta si joburi" pe Ziare.com

#buget Uniunea Europeana siguranta securitate, #masuri UE crestere economica , #Stiri Fonduri