Cercetatorii romani vor beneficia de fonduri nerambursabile in valoare de 20 milioane euro

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 17:51
1228 citiri
Cercetatorii romani vor beneficia de fonduri nerambursabile in valoare de 20 milioane euro

Romania va beneficia de fonduri nerambursabile in valoare de 20 de milioane de euro prin intermediul programului 'Cercetare in sectoarele prioritare', potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Educatiei Nationale postat pe site-ul institutiei.

Alocarea acestei sume reprezinta materializarea prevederilor Acordului de implementare a programului 'Cercetare in sectoarele prioritare", semnat de ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin care Romania poate atrage granturi prin mecanismul financiar al Spatiului Economic European, precizeaza MEN.

Fondurile sunt asigurate de Norvegia, Islanda si Liechtenstein

Beneficiarii directi sunt institutiile nationale de cercetare, precum si partenerii din mediul economic care se incadreaza in categoria IMM-urilor.

'Aceste fonduri vor contribui la sustinerea unor importante proiecte de cercetare, care vor aduce cercetarea romaneasca aproape de cea realizata in spatiul european. Alocarea lor arata determinarea noastra de a face din sectorul cercetarii unul dintre motoarele de dezvoltare ale Romaniei", a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu prin intermediul comunicatului de presa.

Fondurile sunt asigurate de Norvegia, Islanda si Liechtenstein si vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte in domeniile: stiinte sociale si umaniste, energie regenerabila, sanatate si alimentatie sanatoasa si managementul protectiei mediului.

Norvegia este principalul contributor al programului, cu o contributie de 97%. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European si intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

Precizam ca in perioada de finantare 2004-2009, Romania a beneficiat de granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii cheie, precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea societatii civile.

#fonduri cercetare , #Stiri Fonduri