Christine Lagarde: FMI exclude un tratament special pentru Grecia

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:07
1397 citiri
Christine Lagarde: FMI exclude un tratament special pentru Grecia
Foto: thecelebworth.com

Grecia trebuie sa respecte reglementarile zonei euro si nu poate solicita un tratament special pentru datoria sa, dupa victoria stangii radicale in alegerile de duminica, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat luni publicatiei 'Le Monde', transmite Reuters.

'Exista reglementari interne ale zonei euro care trebuie respectate. Nu putem face categorii speciale pentru o anumita tara', a declarat Christine Lagarde. Oficialul a adaugat ca Grecia inca trebuie sa adopte reforme structurale cuprinzatoare, cum ar fi colectarea taxelor si reducerea numarului de dosare restante in sistemul judiciar, potrivit Agerpres.

'Nu este o problema de masuri de austeritate, acestea sunt reforme profunde care au ramas de facut', a explicat seful FMI.

Saptamana trecuta, Christine Lagarde a avertizat Grecia ca vor exista consecinte in cazul restructurarii datoriei sale dupa alegerile legislative.

Partidul de stanga Syriza a anuntat ca va elimina masurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internationali in conformitate cu planul de asistenta si, de asemenea, a cerut organizarea unei conferinte internationale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei fata de alte state din zona euro. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a propus o conferinta similara cu reuniunea de la Londra din 1953, la care puterile Occidentale au redus cu 50% datoria Germaniei Federale.

Sub asistenta financiara a Uniunii Europene si FMI de la izbucnirea crizei datoriilor in 2010, Grecia a beneficiat pana acum de doua programe de imprumuturi in valoare cumulata de 240 de miliarde de euro. Pentru a beneficia insa de aceste credite, Grecia a trebuit sa puna in practica o politica dura de austeritate si o serie de reforme pe care Syriza vrea sa le modifice.

Luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul director al Bancii Centrale Europene, a avertizat ca BCE nu va lua parte la nicio reducere a datoriei Greciei.

'Nu este de competenta BCE sa decida daca Grecia are nevoie de o reducere a datoriei. Dar este absolut sigur ca nu putem fi de acord cu o reducere a datoriei care sa includa obligatiunile elene detinute de BCE', a declarat Benoit Coeure.

#Christine Lagarde FMI, #Christine Lagarde tratament special Grecia , #Stiri Fonduri