Coruptie cu fonduri UE: Fostul sef AMPOS Mediu a fost arestat

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 14:16
1944 citiri
Coruptie cu fonduri UE: Fostul sef AMPOS Mediu a fost arestat

Fostul director general al AMPOS Mediu Adrian Mindroiu si administratorii firmelor de consultanta de la care acesta este acuzat ca ar fi primit bani si bunuri au fost arestati preventiv, potrivit deciziei luate vineri de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.

Un judecator de la Tribunalul Bucuresti a emis, vineri seara, mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele lui Adrian Mindroiu, precum si pe numele celor doi administratori ai firmelor de consultanta.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Fostul director general al Autoritatii de Management pentru POS Mediu Adrian Mindroiu a fost retinut pentru fapte de coruptie, fiind acuzat ca a primit bani si bunuri de la doi administratori ai unor firme de consultanta.

Adrian Mindroiu, fost director general si in prezent director la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu (AMPOSM), este cercetat pentru patru fapte de trafic de influenta si pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de coruptie, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Alaturi de acesta sunt cercetati Nicolae Frank si Vlad Cristian Goga, administratori ai unor societati de consultanta, acestia fiind acuzati de cumparare de influenta si asociere in vederea savarsirii infractiunii de coruptie.

Procurorii au dispus retinerea celor trei si au cerut vineri Tribunalului Bucuresti arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

O prietenie cu beneficii

Potrivit procurorilor, din noiembrie 2011 si pana in prezent, Adrian Mindroiu a primit in mod repetat bani si bunuri si a acceptat daruri de la reprezentantii firmelor conduse de Nicolae Frank si Vlad Cristian Goga, "pentru a interveni pe langa diferiti functionari din cadrul AMPOSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului mentionat, intre care si firma Tahal Consulting Engineering SRL".

Reprezentantii firmei Tahal Consulting Engineering SRL si autoritatea de mediu au semnat in 5 aprilie 2011 un contract care avea ca obiect acordarea de asistenta tehnico-economica pentru directiile si birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare apartinand de POSM, legat de proiectele finantate din asistenta financiara nerambursabila, valoarea contractului fiind de 19,94 milioane de lei.

"Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea platilor si pentru a obtine sprijinul in adjudecarea unor noi licitatii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infractionale au efectuat mai multe acte materiale de cumparare a influentei directorului AMPOSM, Mindroiu Adrian", sustin procurorii DNA.

Astfel, in perioada 23-25 noiembrie 2011, Adrian Mindroiu ar fi pretins si primit de la Nicolae Frank, prin intermediar, un ceas de mana. Totodata, in perioada iulie 2012 - aprilie 2013, Mindroiu ar fi primit folosinta gratuita a unui autoturism nou marca BMW X1, xDrive de la Vlad Cristian Goga, colaborator al Tahal Consulting Engineering SRL, in valoarea de 18.027 euro, potrivit procurorilor.

Mindroiu ar mai fi cerut de la Goga si Nicolae, in 6 februarie 2013, o excursie de doua saptamani, in octombrie, in insulele Mauritius, pentru el si si sotia sa, care ar fi costat 5.324 de euro, iar in perioada 16-21 februarie 2013, ar fi acceptat de la Goga, direct si indirect, cu titlu de dar, 500 de lei si, respectiv, 600 de lei, au mai aratat procurorii DNA.

"La data de 6 aprilie 201, doi dintre membrii asocierii infractionale, respectiv Frank Nicolae si Goga Vlad Cristian, la o intalnire la care a participat si Mindroiu Nicolae, s-au pus de acord sa constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care sa plateasca necuvenit functionarii de la nivel local care fie creeaza probleme in derularea contractelor cu autoritatile statului, fie trebuie mituiti pentru obtinerea unor astfel de contracte", se mai arata in comunicatul citat.

In acest sens, incepand din 21 februarie 2013, Nicolae Frank si Vlad Cristian Goga, impreuna sau separat, s-au intalnit cu un functionar din cadrul unui consiliu judetean pentru a stabili "conditiile de cumparare a influentei acestuia" pe langa alti functionari din CJ sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autoritati contractante, astfel ca anumite contracte sa fie atribuite firmelor din grupul condus de cei doi.

Procurorii au precizat ca se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. In aceasta cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiterilor din structurile specializate in culegerea de informatii.

#coruptie fonduri UE, #coruptie AMPOS Mediu, #arestare Adrian Mindroiu , #Stiri Fonduri