FMI avertizeaza asupra riscurilor globale si solicita actiuni curajoase

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 11:20
1853 citiri
FMI avertizeaza asupra riscurilor globale si solicita actiuni curajoase
Foto: (c) Ismail Zitouny/REUTERS

Statele membre ale Fondului Monetar International (FMI) au aratat, sambata, ca sunt necesare actiuni curajoase pentru impulsionarea insanatosirii economiei globale si au facut un apel la guverne sa nu 'loveasca' cresterea prin reducerea prea drastica a bugetelor, transmite Reuters.

Cu o economie a Japoniei care cauta sa se mentina la suprafata, cu o zona euro care se confrunta cu riscul recesiunii si in fata unei incetiniri a cresterii in China, Comitetul Financiar al FMI a subliniat ca prioritatea o reprezinta concentrarea pe crestere, transmite Agerpres.

'Un numar de tari se confrunta cu perspectiva unei cresteri mai reduse cu o rata a somajului care ramane la un nivel innacceptabil de ridicat', a aratat Comitetul Financiar al FMI.

In aceasta saptamana, Fondul Monetar International a revizuit in scadere la 3,3%, de la 3,4%, estimarile privind cresterea economiei globale, cea de-a treia reducere din acest an, pe masura ce perspectivele unei insanatosiri sustenabile dupa criza financiara globala din 2007 - 2009 s-au inrautatit, in pofida injectiilor masive de capital la care au recurs bancile centrale din intreaga lume.

FMI a indicat Europa drept principala ingrijorare, un sentiment relevat de autoritatile, economistii si investitorii prezenti la Washington la reuniunea de toamna a FMI.

Pe de alta parte, oficialii europeni au incercat sa elimine ingrijorarile.

Presedintele Bancii Central Europene (BCE), Mario Draghi, a aratat ca inasprirea politicilor fiscale in zona euro se va diminua, in timp de ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a minimalizat ideea potrivit careia cea mai mare economie a regiunii s-a confruntat cu riscul recesiunii.

'Nu exista niciun motiv pentru a vorbi despre o criza in economia globala', a declarat Schaeuble.

Comitetul Financiar al FMI a solicitat flexibilitate fiscala.

Statele Unite sunt privite cu un relativ optimism in tabloul intunecat al economiei globale iar investitorii au pariat pe dolar drept rezultat.

Ingrijorarile potrivit carora incetinirea avansului economic global se vor reflecta si in SUA sunt in crestere in conditiile in care, chiar daca SUA au revenit pe crestere, inflatia redusa si majorarea salariilor sugereaza ca cea mai inceata insanatosire de dupa razboi nu furnizeaza un impuls sustenabil pentru cerere.

Oficiali de top din Rezerva Federala a SUA au vorbit despre riscuri in crestere, iar numarul doi din banca centrala a SUA a subliniat ca incetinirea economiei la nivel global ar putea amana planurile de crestere a dobanzii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economii mondiale, #state membre FMI , #Stiri Fonduri