Investitiile imobiliare, in topul profitabilitatii

Vineri, 15 Octombrie 2004, ora 11:59
1245 citiri

Cresterea medie a preturilor de vanzare a proprietatilor in perioada iunie 2003-iunie 2004 a depasit 40%.Datorita cresterii economice din ultimii ani, Romania s-a transformat dintr-o tara cu o piata imobiliara in asteptare de investitii, intr-o tara cu o piata asaltata de investitori.

In urma cu 2-3 ani, nici macar investitorii speculativi nu mai actionau pe piata, iar in prezent atat investitiile speculative, cat si cele de portofoliu au crescut ca volum si numar al tranzactiilor. Cresterea medie a preturilor de vanzare a proprietatilor in intervalul iunie 2003-iunie 2004 a fost de aproximativ 40-45%.

La aceasta evolutie a contribuit in special cresterea de 60-85% inregistrata de preturile terenurilor, mai ales a celor cu destinatie comerciala (retail, hoteluri, office) si a celor cu destinatie rezidentiala.

Tendinta de crestere a preturilor s-a mentinut si in acest an cu o medie de circa 35%, ceea ce va impulsiona in mod clar investitiile speculative. In paralel, dezvoltarea imobiliara are o dinamica deosebia atat pe piata spatiilor rezidentiale, catr si pe cea a spatiilor de retail, birouri si hoteluri.

Cresterea calitatii spatiilor de birouri si a celor de retail impreuna cu modificarea tipului de contacte incheiate cu chiriasii a contribuit la atragerea de investitori institutionalizati care au gasit in Romania afaceri profitabile cu rate de capitalizare de 10-14% si riscuri de piata minime.

In prezent, exista numerosi investitori din tari cu traditie in investitii de portofoliu care cumpara proprietati inchiriate (spatii comerciale, spatii de birouri, apartamente). Cererea este din ce in ce mai mare, intrucat castigurile obtinute sunt substantiale, iar politica fiscala este deosebit de permisiva: veniturile obtinute din tranzactii imobiliare de persoanele fizice au cota de impozitare 0%, iar anumite categorii de societati au cota de impozitare de 1,5%.

Acest cumul de factori a facut din piata imobiliara din Romania un mediu deosebit de atractiv, unde profiturile sunt mult peste media europeana, iar riscul de piata este mai scazut.

Pana in prezent, piata imobiliara a urmat un trend acendent atat din punct de vedere al numarului si dimensiunilor tranzactiilor, cat si al investitiilor realizate pe acest domeniu. Daca ar fi sa ne raportam doar la acest segment, putem afirma ca suntem deja in Europa.

Perspectiva aderarii la Uniune se dovedeste un veritabil catalizator al evolutiei Romaniei si consideram ca piata imobiliara va fi mult mai sigura si mai atractiva din punct de vedere al investitiilor.

Imobiliarele in cifre

  • 40-45% - cresterea medie a preturilor de vanzare a proprietatilor, iunie 2003-iunie 2004

  • 60-85% - cresterea preturilor terenurilor

  • 10-14% - rata anuala de capitalizare a investitiilor imobiliare

    de Alexandru Nitescu

    Alexandru Nitescu este Director Departament Proiecte & Investitii la Regatta

    Sursa: Banii Nostri