Investitiile in private equity ale fondurilor de pensii obligatorii, restrictionate din 2013

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 17:40
2075 citiri
Investitiile in private equity ale fondurilor de pensii obligatorii, restrictionate din 2013

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu vor mai putea sa investeasca, de la 1 ianuarie, in titluri emise de societati din domeniul imobiliar sau in instrumente financiare securitizate, dupa ce autoritatea de reglementare va adopta un proiect de norma in acest sens.

Proiectul normei pentru modificarea si completarea Normei 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private a fost pus an dezbatere publica la 10 octombrie. Termenul limita pentru transmiterea comentariilor a expirat la 8 noiembrie.

"Am considerat ca este necesar sa modificam norma in vigoare, mai ales pe Pilonul II. Inca nu am adoptat proiectul de norma, dar o vom face pana la finele anului.

Noi credem ca forma actuala a proiectului de norma se pliaza pe cerintele administratorilor, asa cum a reiesit din discutiile cu acestia. Situatia actuala nu este propice investitiilor riscante, ci echilibrate, prudente, in conditiile in care perspectivele economice nu sunt pozitive. Criza financiara este evidenta si sunt premize sa continue pe o perioada nedefinita", a declarat intr-o conferinta vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.

El a adaugat ca, prin proiectul de modificare a normei de investire, autoritatea de reglementare a urmarit ca investitiile sa fie transparente si sa aiba un grad ridicat de lichiditate, pentru a evita posibile pierderi pentru fondurile de pensii si, implicit, pentru clientii acestora.

Prin modificarile si completarile aduse proiectului in ceea ce priveste gama de investitii eligibile, CSSPP vrea sa impuna fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) restrictii in cazul investitiilor private de capital sau investitiile in actiuni, obligatiuni si titluri de participare emise de entitati special create pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructura.

De asemenea, autoritatea va impune restrictii in privinta investitiilor in companii care desfasoara activitati in domeniul imobiliar sau in instrumente financiare securitizate emise in baza Legii 31/2006 privind securitizarea creantelor.

Prezent la conferinta, presedintele CSSPP, Marian Sarbu, a afirmat ca autoritatea isi propune sa puna in aplicare o serie de masuri care vizeaza diminuarea costurile de functionare ale administratorilor.

"Principalele costuri ale administratorilor sunt legate de provizioane, reglementate printr-o norma adoptata in urma cu cateva luni, si sumele virate catre fondul de garantare a contributiilor participantiilor. Noi vrem sa unificam aceste costuri, pentru ca scopul lor final este garantarea contributiilor participantilor la fonduri. Vom discuta cu administratorii. Noi credem ca, prin aceasta unificare, vom reduce costurile de functionare ale administratorilor", a spus presedintele CSSPP.

La finele lunii noiembrie, Pilonul II avea 5,73 milioane de participanti si active nete de 9,2 miliarde de lei.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au atras aproape 290.000 de clienti, ale caror active insumeaza 580 milioane de lei.

Primele contributii la Pilonul II au fost virate in mai 2008, iar la fondurile de pensii facultative in mai 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri pensii obligatorii, #pensii private pilon II, #active fonduri pensii private , #Stiri Fonduri