Marile orase din Nord-Vestul tarii, pe lista rusinii la absorbtia fondurilor europene

Vineri, 24 Mai 2013, ora 11:43
3255 citiri
Marile orase din Nord-Vestul tarii, pe lista rusinii la absorbtia fondurilor europene
Cetatea Oradea beneficiază de cel mai mare proiect accesat de polii de dezvoltare urbană din Nord-Vest/ Foto: ADRNV

Orasele Oradea, Baia-Mare si Satu Mare au absorbit pana acum doar doua procente din banii pe care ii au la dispozitie de la Uniunea Europeana prin schema de finantare dedicata polilor de dezvoltare urbana.

Un pol de dezvoltare este un oras care are rolul de liant intre cei opt poli nationali de crestere (Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara) si restul asezarilor urbane. La nivelul Regiunii Nord-Vest, polul de crestere este Cluj-Napoca, iar urmatoarele cele mai mari trei orase au fost desemnate poli de dezvoltare.

Prin intermediul Programului Operational Regional (POR), Oradea, Baia Mare si Satu Mare au la dispozitie 33 de milioane de euro pentru dezvoltare, cate 11 milioane de euro, de fiecare. Totusi, pana acum, doar 2,02 procente din suma de 33 de milioane au fost absorbite. Spre comparatie, Cluj-Napoca a absorbit 21 de procente din suma alocata ca pol de crestere, adica de aproape 10 ori mai mult decat cei trei poli de dezvoltare la un loc, din punct de vedere al proportiilor.

Exista insa si o veste buna, si anume ca gradul de contractare a proiectelor pentru cele trei orase este de 116 la suta. Cu alte cuvinte, s-a contractat o suma mai mare decat cea disponibila, dar proiectele nu sunt finalizate decat intr-o proportie infima. Cum se explica acest lucru?

Lipsa competitiei naste indolenta

Reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionale Nord-Vest (ADRNV) arata intr-un raspuns transmis Business24 ca de vina este lipsa de concurenta pe acest domeniu, unde fiecare oras a avut alocarea sa, deci nu a intrat in competitie cu alt oras pentru banii disponibili. "Pe de o parte, pe aceasta linie de finantare, fiecare pol urban a avut o alocare financiara separata, iar pe de alta parte, nu a existat un termen limita de depunere pentru cererile de finantare. Ca atare, lipsa de concurenta generata de aceasta abordare a facut ca din cele 19 contracte semnate pana la aceasta data, cinci sa fie semnate in a doua jumatate a anului 2011, 12 in anul 2012 si 2 in anul 2013", se arata in raspunsul primit de la ADRNV.

In cadrul axei privind polii de dezvoltare urbana, contractele semnate au doua obiective majore: imbunatatirea infrastructurii urbane si serviciilor urbane, inclusiv transportul urban, si dezvoltarea de servicii care promoveaza egalitatea de sanse si incluziunea sociala.

Astfel de proiecte se intind pe perioade lungi, asa incat la ora actuala niciunul nu este finalizat. "Pentru decontarea cheltuielilor si implicit cresterea gradului de absorbtie este nevoie ca beneficiarii sa organizeze licitatii pentru atribuirea contractelor de lucrari, servicii si bunuri, iar de cele mai multe ori aceste licitatii sunt contestate, ceea ce duce la intarzieri in demararea executiei lucrarilor", au precizat reprezentantii ADRNV.

Putinele proiecte derulate in regiune:

-Oradea: Reabilitarea si refunctionalizarea Corpurilor B, C, D si E din Cetatea Oradea

Valoare totala (fonduri europene, guvernamentale si locale) : 51 de milioane de lei.

-Baia-Mare: Modernizarea strazii Granicerilor

Valoare totala (fonduri europene, guvernamentale si locale): 22,8 milioane de lei

-Satu Mare: Reabilitarea infrastructurii urbane in zona platformei industriale

Valoare totala (fonduri europene, guvernamentale si locale): 23,9 milioane lei.

Ce ofera axa prioritara pentru regiunea Nord-Vest in programul POR

Cu fondurile accesate prin Programul Operational Regional, multe localitatile din partea de N-V a tarii si-ar putea moderniza infrastructura la nivel european. Este vorba de Axa prioritara 1 -- Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere.

Domeniul Major de Interventie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbana Subdomeniul Poli de crestere.

Beneficiari eligibili - 7 municipii: Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova,Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov si arealele lor de influenta.

Subdomeniul Poli de dezvoltare urbana

Beneficiari eligibili - 13 municipii: Arad, Baia-Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava,Targu-Mures.

Domeniul Major de Interventie 1.2 - Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte:

Beneficiari eligibili: toate municipiile resedinta de judet si sectoarele municipiului Bucuresti.

Mentionam ca apelurile de proiecte sunt deschise potrivit procedurii de evaluare, selectie si contractare pana cand sunt depuse proiecte care acopera 150% alocarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#absorbtie fonduri europene Romania, #axe prioritare POR , #Stiri Fonduri