Miliardarii din spatele fondurilor de investitii

Miercuri, 13 Iunie 2007, ora 10:53
1147 citiri

Salariile cumulate ale primilor cinci oameni care conduc fondul american Blackstone bat spre un miliard de dolari.

Ocaziile destul de rare in care sefii din industria de private equity (fonduri de investitii inchise - n.r.) sunt nevoiti sa-si faca publice averile dezvaluie o lume in care avioanele private, casele de vacanta din cele mai luxoase insule si mai ales conturile cu multe zerouri in coada sunt o obisnuinta. "Executivii" din private equity sunt desemnati ca fiind cei mai noi regi de pe Wall Street, iar faima lor nu e intrecuta nici de sefii celor mai mari corporatii americane.

Unul dintre cele mai tari nume din industria mondiala de private equity, grupul Blackstone, a fost obligat ieri sa-si faca publice rezultatele financiare, in cadrul pregatirilor pentru lansarea unei oferte publice initiale, scrie cotidianul britanic "The Guardian". Destul de discret in piata, necunoscut chiar pentru unii clienti, grupul american a incheiat insa de-a lungul timpului o serie de tranzactii cu greutate: lantul de restaurante Cafe Rouge, campingurile Center Parcs sau Equity Office Proprietaties, unul dintre cele mai mari parcuri americane cu cladiri de birouri.

<b>Salarii si bonusuri anuale de opt cifre</b>

Managerul general al grupului, Stephen Schwarzman, a avut un salariu cumulat cu bonusuri de aproape 400 de milioane de dolari doar anul trecut si ar putea castiga nu mai putin de 7,7 miliarde de dolari daca si-ar vinde participatia la companie. Schwarzman, acum in varsta de 60 de ani, a infiintat fondul de investitii in parteneriat cu un fost secretar de stat din comert al administratiei Nixon, Peter Peterson.

In varsta de 81 de ani, aliatul lui Schwarzman a plecat acasa cu 212 milioane de dolari anul trecut si ar putea castiga aproape doua miliarde de dolari daca si-ar vinde participatia la fondul de investitii. Al treilea fondator al companiei castiga intr-un an cel putin 100 de milioane de dolari.

Si nu doar cei doi fondatori ai companiei au salarii colosale: vicepresedintele companiei a castigat anul trecut 45 de milioane de dolari, in timp ce directorul financiar al companiei si-a adaugat in conturi in 2006 aproximativ 17 milioane de dolari.

(<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=309259/ target=_blank>Continuarea in Evenimentul Zilei</a)