Noi avertismente pentru Romania, cu privire la fraudele cu fondurile UE

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 15:20
1576 citiri
Noi avertismente pentru Romania, cu privire la fraudele cu fondurile UE

Sandrine de Buggenoms, sefa Unitatii de Audit a Directiei Generale pentru Politica Regionala si Dezvoltare Urbana din Comisa Europeana, a atentionat vineri Romania cu privire la problemele de prevenire si identificare a fraudelor de la accesarea fondurilor europene.

Romania a primit mai multe scrisori pe aceasta tema din partea autoritatilor europene in ultima perioada.

"Din punctul meu de vedere, Comisia Europeana se asteapta sa vada rezultate clare. Vrem sa vedem frauda identificata si prevenita, este evident ca Romania se confrunta cu provocari si dificultati in acest sens. Dupa cum s-a mai afirmat, un program operational a fost intrerupt din acest motiv, dar pot sa va spun ca au fost si alte programe operationale in care au fost transmise scrisori de avertizare in acest sens si pot afirma ca in mai multe programe operationale avem aceasta situatie. Prin urmare, vrem sa vedem ca se inregistreaza progrese si rezultate concrete in acest sens", a declarat oficialul european.

In context, ea a exprimat preocuparea Comisiei Europene fata de suspiciunile de frauda din sistemul romanesc de absorbtie a fondurilor structurale.

"Suntem foarte preocupati la nivelul Comisiei Europene. De fiecare data cand vizitam Romania pentru a analiza programele operationale, trebuie sa spun ca, din pacate, identificam un numar destul de ridicat de suspiciuni privind conflictul de interese si aceasta constituie o problema, pentru ca aduce atingere imaginii Romaniei si trebuie sa gasim prin urmare o solutie. Avem toleranta zero pentru frauda si vrem sa vedem rezultate in aceasta privinta", a subliniat de Buggenoms.

De asemenea, Comisia Europeana este interesata de rezultate concrete in prevenirea conflictului de interese si a fraudei in absorbtia de fonduri europene.

"Nu ne intereseaza sa vedem ca exista proceduri corecte, formale, care arata bine pe hartie, ci dorim sa vedem ca frauda este prevenita si identificata si ca acolo unde exista suspiciuni de frauda autoritatile competente - DLAF, OLAF - incep sa ia masuri", a mai spus Sandrine de Buggenoms.

La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Razvan Cotovelea a precizat ca in acest moment Romania are un program operational sectorial suspendat si trei intrerupte.

Potrivit acestuia, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - de la Ministerul Muncii - este suspendat iar intrerupte sunt POS Mediu - de la Ministerul Mediului, POS Dezvoltarea Competitivitatii Economice - de la Ministerul Economiei, si POS Transporturi - de la Ministerul Transporturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fraude fonduri europene, #prevenire fraude fonduri UE, #conflict interese fonduri UE, #audit fonduri UE , #Stiri Fonduri