Oamenii de afaceri israelieni asteapta cresteri ale investitiilor

Joi, 31 Mai 2007, ora 02:00
1238 citiri

Un nou val de investitii este asteptat sa revigoreze afacerile din sectorul privat din Romania odata cu recastigarea linistii pe scena politica, in domenii precum infrastructura, constructii si IT&C, a declarat Ron Bar Nir, presedintele firmei de avocatura Firon Bar Nir & Co (Europe) ltd.

Declaratiile au fost facute in cadrul forumului de afaceri organizat de Ambasada Israel si Institutul pentru Promovarea exportului din Israel, cu ocazia vizitei la Bucuresti a unei delegatii de oameni de afaceri israelieni din constructii.

'Afacerile romano-israeliene au crescut intr-un ritm foarte rapid, volumul lor majorandu-se cu peste 25 la suta anual in ultimii 4 ani, si aceasta tendinta se mentine, in paralel cu cresterea spectaculoasa a investitiilor israeliene in Romania', a spus in deschiderea lucrarilor forumului Arnon Arbel, secretarul economic si comercial al Ambasadei Israelului.

Potrivit datelor INS, schimburile de marfuri si servicii au crescut de la 160 de milioane dolari in 2000, la aproape jumatate de miliard dolari in 2006. Potrivit ARIS, investitiile israeliene directe insumeaza 32,6 milioane dolari, reprezentand capitalul social total subscris la 2.982 societati mixte, ceea ce pozitioneaza Statul Israel pe locul 29 in clasamentul investitiilor straine directe.

'Oamenii de afaceri din Israel sunt extrem de perseverenti: daca li se inchide usa in nas, se intorc pe fereastra. Dar, daca doriti investitii in Romania, aveti grija sa lasati usile deschise', a declarat recent Benyamin Netanyahu, fostul prim ministru al Israelului, tinand cont de faptul ca nivelul investitiilor directe in Romania ale firmelor israeliene se situeaza sub posibilitatile acestora.

Presedintele CCIB, Stefan D. Popa, a recomandat celor prezenti la forum sa se implice in relatii de parteneriat public-privat cu societati din Romania pe anumite proiecte, inclusiv din domeniul infrastructurii.

'Romanii sunt recunoscuti ca buni constructori. Au executat lucrari apreciate in strainatate, iar Israelul nu face exceptie. Pe de alta parte, oamenii de afaceri si bancherii israelieni sunt apreciati in toata lumea, deci exista un teren solid pe care firmele din cele doua tari sa se intalneasca pentru a face afaceri pe termen lung', a subliniat presedintele CCIB.

Acesta s-a referit la o serie de proiecte de anvergura pentru modernizarea infrastructurii de transport din tara noastra, proiecte mai putin cunoscute partenerilor israelieni si promovate de Camera de comert bucuresteana.

Este vorba despre finalizarea Canalului Dunare-Bucuresti si de construirea unui complex hidrotehnic in zona Turnu-Magurele-Nicopole, sustinut, dealtfel si de camerele de comert din regiune.

Acordul de colaborare incheiat intre CCIB si CCI Tel Aviv permite asigurarea sprijinului necesar companiilor din cele doua tari interesate sa-si extinda afacerile, sa coopereze sau sa participe la evenimentele expozitionale organizate de Romexpo.

La forumul de afaceri de la Bucuresti a participat si Manfred Rauchwerger, senior director general adjunct la Leumi Bank Romania.

Dupa ce a intrat pe piata romaneasca cu 9 luni in urma, cu o investitie de 40 milioane dolari, Leumi Bank a aprobat recent o crestere de capital de 60 milioane dolari. Astfel, in 2008, Leumi Bank Romania va ajunge la 40 de sucursale, iar in anul urmator, numarul acestora va fi de 50, in functie de solicitarile de pe piata.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)