Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania pierde investitii din cauza infrastructurii

Romania pierde investitii din cauza infrastructurii
Romania ar putea ajunge la afaceri 15 miliarde dolari, in urmatorii cinci ani, insa lipsa legaturilor directe dintre Bucuresti si capitalele din tarile Europei de Sud-Est si Balcanii de Vest impiedica atingerea acestui nivel, a declarat seful Camerei de Comert Bucuresti, Stefan Popa.

Un studiu publicat de Programul Natiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD) estimeaza un potential de afaceri de 42 miliarde dolari, cu 32 de miliarde dolari mai mult fata de volumul actual, pentru intreprinderile romanesti in regiunea de cooperare economica a Bazinului Marii Negre, in special in domeniul exportului si al serviciilor.

"Romania are un potential de numai 5 miliarde dolari, avand in vedere conditiile actuale ale tarii", a declarat, marti, presedintele Camerei de Comert Bucuresti, Stefan Popa.

"Am facut o analiza riguroasa a oportunitatilor si necesitatilor din domeniul comunicatiei si energiei intre cele noua tari membre ale regiunii de cooperare economica a Bazinului Marii Negre si am constatat ca, in prezent, nu exista nici macar zboruri directe de avion intre multe din capitalele lor", a spus Popa.

El a oferit exemplu lipsei de legaturi terestre si aeriene intre Bucuresti si Belgrad, Zagreb sau Skopje. "In aceste conditii, pentru un intreprizator macedonian este foarte dificil sa vina sa faca afaceri in Romania, pentru ca ar pierde 3-4 zile pe drum. In aceste conditii, este normal sa vrea sa mearga la Budapesta, pentru ca face cateva ore", a explicat Popa.

Scopul general al PNUD este de a sprijini cresterea economica si dezvoltarea celor noua tari din regiunea Marii Negre, inclusiv Grecia si Turcia care vor colabora in premiera la o integrare economica mai stransa, si de a extinde comertul intra-regional si conexiunile de investitii intre tarile membre.

PNUD va actiona ca un instrument de facilitare al acestor actiuni economice, urmand ca firmele romanesti, asociatiile economice si profesionale sa se organizeze intr-un consortiu.

Aflat in faza de pilot, acest program ofera Romaniei un loc in primele cinci tari care au cel mai mult de castigat din punct de vedere economic, din extinderea cooperarii tarilor din bazinul Marii Negre, a spus directorul programului, Giussepe Belsito.

PNUD este reteaua globala de dezvoltare a Natiunilor Unite, care pledeaza pentru schimbare si este prezent in 166 de tari.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 851 ori