Romanii vor case cu un etaj

Vineri, 15 Octombrie 2004, ora 11:50
2110 citiri

Regula de constructie, simpla, parter + mansarda a devenit o moda, chiar daca intr-o prima faza nimeni nu are nevoie de ea.Achizitionarea unui imobil pentru locuit depinde foarte mult de personalitatea celui care o va utiliza ulterior. Specialistii in domeniu identifica doua segmente de clienti in Romania: cei care prefera case ieftine (datorita unui cost redus), cu suprafete mici, fara subsol si cu arhitectura imprumutata din Germania si Austria, construite cu parter si etaj sau mansarda, si cei care-si doresc o casa foarte mare, luxoasa.

In aceasta varianta, finisajele au un anume standard, sunt moderne si de calitate superioara.

Acest tip de locuinta are functiuni si dotari diverse: de la piscina, sauna, sala de hobby (de cinema, de fitness, de jocuri mecanice), jacuzzi pana la sistem de climatizare, de securitate si locuri de parcare.

Spatiul de care dispune o locuinta construita potrivit arhitecturii germanice variaza intre 150 si 200 de metri patrati, fata de cei 400 de metri patrati (cel putin!) cat are in medie o locuinta ultrafunctionala.

Preturile caselor sunt si ele diferite: de la 250 euro/mp, cand locuinta se realizeaza in regie proprie, pana la 400 euro/mp, daca se construieste de catre o firma specializata. Arhitectii recomanda ca locuintele sa se construiasca de catre specialisti, respectiv firme.

Interiorul, in concordanta cu exteriorul

Ultima moda dupa care se construiesc casele in Occident este aceea de a alege intai mobilierul, dupa care sa se inceapa constructia cu adevarat.

"Ce este la interior ar trebui sa se respecte si la exterior, din punctul de vedere al tipului de materiale: tencuiala, placaje de piatra, compozit sau caramida de fatada, lemn ori piatra naturala. Mai exista un segment, de snobi, care adora marmura, pe care o gasim in opulenta - "ca asa-i frumos" - la pardoseli sau chiar la placaje de fatada, rezultand o imagine neestetica", afirma arh. Mircea Corcodel.

Ce spun arhitectii

"Banii Nostri" va prezinta opiniile arhitectilor Magdalena Stanculescu, cadru universitar la Universitatea de Arhitectura si Urbansim "Ion Mincu" din Bucuresti, si Mircea Corcodel, arhitect la SC Cat Design SRL, referitor la tendintele existente la ora actuala in Romania pe piata locuintelor.

Astfel, aflati ce tip de case se "poarta", ce materiale sunt la moda si cum decurge intalnirea de "gradul III" dintre client si arhitect.

Arh. Mircea Corcodel, SC Cat Design SRL

"In general, se cer imobile cu 3-5 camere (mai rar 3 camere), cu sau fara garaj. Demisolul sau subsolul este optional si exista o tendinta de a nu-l avea. La parter, se prefera vestibul - cu depozitare de haine sau orice altceva - si bucatarie de 10-15 mp. Dupa care urmeaza o camera de 12-18 mp, care poate fi un birou, o biblioteca sau o camera de oaspeti sau pentru batrani - cu grup sanitar fara dus.

Camera de zi sau livingul are de obicei o suprafata de 30-50 mp. Pe langa camera de zi, trebuie un spatiu de depozitare, de regula o camara. De obicei, uscatoria si spalatoria sunt langa bucatarie, la parter. Legatura din garaj cu interiorul se face direct din zona bucatariei, mai exista un spatiu tehnic pentru centrala termica sau boiler.

La etaj, trebuie sa fie cel putin trei dormitoare cu cel putin doua bai. Tendinta este ca baia sa fie separata de grupul sanitar. Dormitoarele au dulapuri inzidite si, eventual, cate o terasa, nu balcon.

Tipul de acoperire este in general de sarpanta in mai multe variante, incepand cu o apa, pana la mai multe ape. De obicei, sunt in doua ape, acoperite cu tabla de otel, vopsita electrostatic tip tigla, sau tigla ceramica ori beton colorat in masa. Mai putin acceptate sunt terasele ca modalitate de acoperis. Cred ca din cauza prejudecatilor.

Arhitectura este un semn, un simbol si trebuie sa aiba o amprenta a personalitatii clientului, pusa in valoare de arhitect. Practic, arhitectura este ca atunci cand vrei sa faci un obiect care sa nu fie banal".

Arh. Magdalena Stanculescu, asistent universitar Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti

* Palate vs locuinte: In ultimii 5-6 ani au luat amploare constructiile de locuinte individuale, total diferite de micile palate, asa-zise "vile", care au aparut in peisaj imediat dupa A'89.

Cei care-si construiesc azi locuinte sunt oameni "normali" care vor case "normale" si, in majoritate, provin din randul celor care au stat pana de curand la bloc.

Asa ca noile locuinte nu au functii de reprezentare asemeni "palatelor" sus-mentionate, care reflecta doar puterea financiara a proprietarilor, sfidand orice regula de bun-simt.

* La moda e mansarda. Noile locuinte respecta principiul functionalitatii, fiind construite cu parter si un etaj. Mansardarea reprezinta, mai nou, o moda: romanii o construiesc, desi intr-o prima faza nu o folosesc sau o transforma in sala de fitness.

* Relatia client - architect: Nu tine de pregatirea clientului ori de bugetul acestuia, ci de increderea si respectul pe care il manifesta fata de architect si fata de meseria acestuia. Cei mai multi clienti vin cu idei preconcepute. Putini sunt cei care-ti dau in totalitate mana libera.

* Idei preconcepute: De regula, exista. Clientul are propria idee despre cum trebuie sa arate casa vietii lui, iar cu ideea asta vine la architect. Asa ca, in prima faza, il ascultam, apoi ii dam sugestii, reusim sa cadem de acord asupra unei variante - caz fericit - sau din contra, el se incapataneaza...

* Cine influenteaza clientul? Adesea, media sau vecinii. Nu orice revista, asa-zis de specialitate, prezinta modele de locuinte demne de a fi preluate. Nu-i poti spune clientului ca X publicatie e plina de kitschuri. Cel mai rau e cand vine total nedocumentat sau cand vede la vecin ceva si aia vrea si el.

* Constructii, zone si particularitati: Exista o particularizare a locuintelor in functie de zona. Vezi casele de vacanta si locuintele din zona montana, diferite de cele din Capitala. De exemplu, la munte, casele au sarpanta inclinata (acoperis), iar materialele de constructie care predomina sunt lemnul si piatra. La Bucuresti, constructiile tind sa imprumute mult din stilul de fatada al birourilor: termopan, geamuri mari. Sigur, nu e rau, dar depinde cum sunt puse in opera.

* Tendinte: In Europa, tendintele in arhitectura tin de bani: daca vrei sa faci o fatada deosebita, cheltuiesti multi bani. La noi, doar bancile investesc in imagine.

Sursa: Banii Nostri