Romania, la "petit" de investitori in SUA

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:30
3925 citiri
Romania, la "petit" de investitori in SUA

Reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai BNR au plecat vineri spre SUA pentru a le prezenta investitorilor americani oferta Romaniei. Este vorba de o emisiunie de obligatiuni in dolari pe care statul intentioneaza sa le lanseze pana la sfarsitul lunii noiembrie cu scopul de a strange un miliard de dolari, daca americanii se simt "atrasi" de potentialul de investire in Romania.

Statul roman testeaza in prezent terenul american, incercand sa isi asigure finantare pe termen lung. In opinia analistilor intervievati de Business 24, Romania are toate sansele sa capteze atentia americanilor si, de ce nu, sa ii convinga ca merita sa investeasca in Romania.

"Economia romaneasca pare sa se stabilizeze la o rata de crestere, cu toate ca este scazuta, iar gradul de indatorare e destul de scazut. In plus, din punct de vedere al bugetului, lucrurile nu arata rau - se asteapta ca in 2013 sa ajungem pe excedent. Romania pare destul de safe", a declarat Radu Hanga, presedinte BT Asset Management.

In opinia sa, vizita autoritatilor romane in SUA reprezinta o incercare de a face un pas inainte cu toate ca Romania este vazuta ca o tara cu risc ridicat din cauza legaturilor pe care aceasta le are cu Grecia pe filiera bancara.

Presedintele KTD Invest, Iulian Panait, spune ca statul roman nu trebuie sa se resemneze cu eticheta care i-a fost pusa si "sa se intinda pe jos asteptand ca lucrurile sa devina mai bune". De aceea, vizita in SUA in scopul atragerii de investitori reprezinta un efort de imbunatatire a imaginii, dar si o sondare a pietii.

La momentul actual, situatia macroeconomica a tarii, care este mai buna decat cea a Greciei si a Italiei, califica Romania pentru un loc fruntas in randul tarile stabile din punct de vedere financiar.

"Desi suntem o tara mai mica, avem un echilibru mai bun, un deficit bugetar sub control, cu perspective de scadere, avem o inflatie de nivel mai ridicat decat media din zona euro dar cu perspective de scadere, suntem intr-un acord cu FMI care momentan evolueaza bine.

Eu, daca as fi in Guvern, m-as duce in America pentru imbunatatirea perceptiei. Trebuie sa demonstram investitorilor ca imaginea nu e identica cu situatia reala", a declarat Iulian Panait pentru Business24.

In opinia acestuia, ar trebui ca Romania sa vizeze toate centrele mari: Orientul Mijlociu, lumea araba si chiar si pietele asiatice.

"Nimeni nu trebuie lasat pe dinafara, iar efortul financiar pe care il fac nu e mare. Se urca intr-un avion, se duc pana acolo, stau trei zile, platesc un hotel si niste restaurant si asta e. Oricum se duc sa se plimbe, macar s-o faca cu un scop, sa iasa ceva din asta. Chiar daca nu semneaza nimic, chiar daca se intorc cu mana goala, macar sa se prezinte foarte bine acolo.

Perceptiile conteaza foarte mult. Nu poti sa le modifici la distanta, cu o telecomanda sau cumparand un minut de publicitate pe CNN", a mai adaugat consultantul.

De asemenea, presedintele Pioneer Asset Management, Florin Dolea, este de parere ca indiferent de rezultatele pe care Romania le va avea pe pietele externe trebuie vazut daca exista sau nu un interes din partea investitorilor americani.

"Romania ar trebui sa se adreseze oricui ar fi interesata sa o mai crediteze pentru ca se pare ca intram intr-o perioada in care Guvernele se vor finanta din ce in ce mai greu. Nu cred ca ar trebui sa ne oprim undeva atata timp cat finantarile respective sunt normale. Daca e finantare pur financiara, garantata cu riscul de tara, nu vad de ce nu ne-am duce in Japonia, in China sau oriunde", a declarat Florin Dolea pentru Busines24.

In opinia acestuia, dintr-o anumita perspectiva, Romania ar trebui sa se orienteze mai mult spre obligatiuni in euro si nu in dolari pentru a nu-si asuma riscuri de curs de schimb in conditiile in care tinta aderarii la zona euro ramane 2015.

"Pe de alta parte, e bine sa fii diversificat si cum Romania are o expunere foarte mica pe dolari cred ca trebuie incercata si zona asta.

Nu stiu daca e momentul cel mai potrivit si daca costul acestei finantari va fi cel mai bun, dar tinand cont de nivelul scazut al dobanzilor la dolari, ar trebui sa fie un moment potrivit. Ramane de vazut cat de apetisanta va fi Romania pe piata americana", a mai subliniat acesta.

De asemenea, Iulian Panait sublinieaza faptul ca din 2006 si pana in prezent paritatea dolar-euro nu este foarte schimbata.

"Chiar daca exista unele fluctuatii pe termen scurt care trimit speculatorii in zone de profitabilitate sau in faliment, pe termen lung nu s-au schimbat multe. Daca ai o datorie in dolari si te gandesti sa treci la euro in momentul de fata nu ar fi nicio problema. Nu ma gandesc ca dolarul american s-ar putea aprecia extraordinary de mult in raport cu euro", precizeaza presedintele KTD Invest.

Contrar acestuia, Radu Hanga considera ca pe termen scurt exista riscul sa fie unele pierderi datorate cursului.

Mai mult, avand in vedere criza din zona euro, majoritatea analistilor asteapta o continuare a trendului de apreciere a dolarului fata de euro, ceea ce inseamna ca pentru Romania, un imprumut in dolari va aduce si costuri suplimentare cel putin pe termen scurt prin depreciere.

Emisiunile de obligatiuni in dolari, o alternativa viabila la imprumutul FMI?

"Nu cred insa ca aceste emisiuni de obligatiuni in dolari pot inlocui un imprumut FMI. Din contra, fara FMI sau fara un acord de monitorizare nu s-ar putea accesa pietele investitionale. Cred ca acordul cu FMI este un fel de semafor, un indicator pentru investitori", este de parere Iulian Panait.

Acestea sublinieaza faptul ca Romania trebuie sa acceseze pietele pentru ca doar acolo isi poate dovedi cu adevarat credibilitatea. "FMI-ul e un fel de pompier de serviciu, dar statul roman trebuie sa dovedeasca ca sta pe picioarele lui", a mai adaugat acesta.

Nici Florin Dolea nu crede ca aceste emisiuni de obligatiuni in dolari pot inlocui imprumutul FMI, cu toate ca pot fi vazute ca o alternativa.

"Imprumutul FMI trebuie rambursat si nu cred ca rambursarea va fi facuta doar din incasarile de la buget. Probabil o buna parte a acestei datorii s-a avut in vedere a fi usor-usor transferata catre alti creditori. Asta se si incearca. FMI-ul ar trebui sa ramana ca o finantare intermediara intr-o perioada mai dificila", a mai precizat Florin Dolea.

Pe de alta parte, presedintele BT Asset Management spune ca aceste obligatiuni in dolari pot fi o sursa buna de finantare in cazul in care acestea ar veni la un cost apropiat de costul la care Romania se imprumuta de la FMI.

Delegatia care merge in SUA sa discute cu investitori, analisti si bancheri este condusa de Bogdan Dragoi, secretar de stat in Finante responsabil cu Trezoreria, si de Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu relatiile internationale.

Ministerul Finantelor a mai emis o emisiune de obligatiuni in valuta in luna iunie, cand a strans suma de 1,5 miliarde de euro prin eurobonduri pe cinci ani. Acum sase luni, plasarea titlurilor a fost incredintata bancilor Societe Generale si Erste Group.

Acum, Ministerul Finantelor se bazeaza pe opt dealeri: Erste Bank, Societe Generale, UniCredit, Barclays Capital, BNP Paribas, Citibank, HSBC si Deutsche Bank. Ultimele doua institutii, HSBC si Deutsche Bank, au mai colaborat cu Ministerul Finantelor la emisiunea de eurobonduri din 2010 de 1 miliard de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obligatiuni dolari romania, #bonduri romania, #vizita bogdan dragoi sua, #investitori americani romania, #obligatiuni, #finante emitere obligatiuni , #Titluri de stat