Gazprombank si Dresdner Bank au infiintat un joint venture

Marti, 16 Ianuarie 2007, ora 14:47
912 citiri

Banca ruseasca Gazprombank si cea germana Dresdner Bank au anuntat, marti, crearea unei companii cu capital mixt (joint venture) pentru investitii pe piata de tranzactionare a drepturilor privind emisiile de gaze cu efect de sera, spune raportul Gazprombank, preluat de Itar-Tass.


Compania cu capital mixt va canaliza investitiile spre proiectele principale prevazute de Protocolul de la Kyoto si va transforma creditele pentru dioxid de carbon in valori mobiliare, care pot fi revandute pe pietele secundare.

Compania a fost denumita Carbon Trade and Finance SICAR S.A., a fost inafiintata pe baze de paritate si a fost inregistrata la Luxemburg. Gazprombank detine un pachet de actiuni de 50% la noua companie, potrivit Prime-Tass.

Comisia Europeana a aprobat crearea companiei cu capital mixt la data de 19 decembrie 2006.

Dresdner Bank va participa la proiect prin intermediul diviziei sale de investitii Dresdner Kleinwort Bank, care este unul dintre membrii principali ai pietei europene de tranzactionare a certificatelor, fapt care confirma reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Compania nu va fi deschisa investitiilor provenite din parti terte, in momentul infiintarii sale si va functiona ca investitor independent.

Potrivit sefului departamentului pentru tranzactionarea drepturilor pentru emisii de gaze cu efect de sera de la Dresdner Kleinwort, Ingo Ramming, cererea pentru produse derivative lichide noi, pe piata de tranzactionare a certificatelor este in crestere constanta, ceea ce confirma reducerea emisiilor. In acest timp, a mai spus Ramming, piata a atins indicatori record.

"Crearea companiei cu capital mixt prezinta oportunitati unice pentru colaborarea intre experienta avansata a Dresdner Kleinwort in operatiuni legate de tranzactionarea drepturilor de tranzactionare a dioxidului de carbon cu posibilitatea Gazprombank, care nu impartaseste experienta anterior mentionata a Dresdner Kleinwort, de acces la piata regionala de astfel de produse", a spus Ramming. "Tranzactionarea pe piata a drepturilor pentru emisii de dioxid de carbon este o etapa in procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera", a mai spus Ramming.

"Rusia se bucura de un mare potential privitor la implementarea posibilitatilor prevazute de Protocolul de la Kyoto. Gazprombank, cu clientii numerosi pe care ii are pe piata ruseasca si cu relatiile unice cu grupul Gazprom intentioneaza sa fie printre primii care conduc aceasta piata promitatoare", a subliniat vicepresedintele Gazprombank, Alexei Obozintsev.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)