Ialomitianu: Romania va trebui sa revizuiasca prognoza de crestere economica

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 14:32
6582 citiri
Ialomitianu: Romania va trebui sa revizuiasca prognoza de crestere economica

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a apreciat ca, din cauza contextului economic international, Romania, alaturi de celelalte state ale Uniunii Europene vor trebui sa recurga la o revizuire a prognozei de crestere economica. 

Intrebat daca s-a luat o decizie privind renuntarea la cresterile salariale in sectorul public, ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu a precizat ca o asemenea decizie va putea fi luata doar dupa viitoarea misiune la Bucuresti a Fondului Monetar International si Comisiei Europene.

"Inaintea misiunii din iulie-august a FMI, era o alta perspectiva financiara. Acum, toate tarile Uniunii Europene fac revizuiri de crestere economica, cred ca si Romania va trebui sa faca revizuirea de crestere economica si atunci vedem care este spatiul fiscal pentru cheltuielile bugetare din 2012", a explicat ministrul.

Ialomitianu a aratat ca evenimentele recente de pe pietele financiare internationale fac probabila o revizuire a prognozei de crestere a economiilor europene, cu impact si asupra cheltulilor pe care statele UE si le pot permite.

"Toate tarile din UE fac aceste revizuiri. Am fost vineri si sambata la un EcoFin informal din Polonia. Din cauza incetinirii cresterii economice la nivel mondial, toate tarile trebuie sa faca aceasta revizuire, iar Romania nu va fi scutita de acest lucru", a declarat, luni, Gheorghe Ialomitianu.

Strict in privinta Romaniei, ministrul de Finante a aratat ca nu se va putea revizui tinta de deficit bugetar si nici principiul alocarii preferentiale a resurselor statului in vederea investitiilor. "Deficitul bugetar nu se va negocia, trebuie sa ne ducem cu un deficit sub 3%.

Cheltuielile cu investitii nu trebuie sa le punem in pericol pentru ca este singura sansa a Romaniei de a depasi aceasta perioada, o reprezinta investitiile (...) In functie de spatiul fiscal pe care il avem, vom lua o decizie si referitoare la acea recuperare a cheltuielilor cu salariile si alte cheltuieli, dar nu punem in pericol cheltuielile cu investitiile si tinta de deficit bugetar pentru ca noi trebuie sa iesim din procedura de deficit excesiv", a spus ministrul.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca respectarea obligatiei asumate de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB nu poate fi indeplinita daca in 2012 pensiile vor fi indexate, iar salariile bugetarilor vor reveni la nivelul din 2010.

Seful statului considera ca Executivul trebuie sa respecte in 2012 tintele din programul cu FMI, in pofida tentatiilor populiste dintr-un an electoral.

"Guvernul se poate decredibiliza si asta ar fi socul pe care Romania poate sa-l primeasca, prin neindeplinirea obligatiilor asumate. O eventuala abandonare a probgramului ar fi pentru Romania mult mai rea decat revenirea la recesiune. Sper sa nu se intample cu atat mai mult cu cat acordul acopera integral anul 2012 si sa nu trecem la populisme", a declarat seful statului duminica la PRO Tv.

Acesta considera ca inoportune masuri precum revenirea salarizarii bugetarilor in 2012 la nivelul anterior scaderii din 2010 sau indexarea pensiilor.

"Cred ca toti sunt constienti ca nu ai cum sa mergi cu indexari la pensii cand ai un deficit de 3,6 miliarde de euro, ca nu ai cum sa mergi cu revenirea integrala la salariile din 2010 cand inca ai un excendent de vreo 200.000 de salariati, nu ai cum sa mergi cu cresterea ajutoarelor sociale, dimpotriva, trebuie o diminuare radicala a lor pentru ca si acesti bani ii imprumutam.

La anul, avem obligatia asumata prin Tratatul de Aderare la UE sa avem deficit de 3% pe ESA, adica 2,7% pe cash din PIB. Cele trei procente pe ESA inseamna 3,9 miliarde de euro sa spunem, iar noi doar la fondul de pensii avem 3,6 miliarde", a afirmat Traian Basescu.

Un argument suplimentar invocat de catre presedintele Basescu pentru mentinerea unor politici economice si sociale prudente este riscul unei recrudescente a crizei pe plan international.

"Cer Parlamentului si Guvernului sa mentina cea mai sigura centura de siguranta pentru un impact diminuat daca se va reintra in recesiune si aceasta mentinere a centurii de siguranta inseamna respectarea acordului pe care il avem cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala", a mai spus Basescu. 

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#gheorghe ialomitianu, #romania, #crestere economica , #Francize in Romania