Chinezii socheaza din nou. Imitatia unei cladiri celebre naste controverse

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 14:33
3285 citiri
Chinezii socheaza din nou. Imitatia unei cladiri celebre naste controverse

Chinezii si-au facut un obicei din a construi in propria tara imitatii ale unor cladiri celebre din jurul lumii, iar in prezent un nou proiect arhitectural starneste controverse.

Arhitectul britanic Zaha Hadid vrea sa demareze procedurile legale dupa ce complexul Wangjing Soho, dezvoltat de aceasta in Beijing, a fost imitat de "arhitecti pirat" in orasul chinezesc Chongqing.

"Vom cere ca imitatorii sa opreasca imediat constructia, sa schimbe exteriorul cladirii, sa ofere scuze publice si o compensatie", a declarat Nigel Calvert, avocatul arhitectului.

Se pare ca versiunea clonata va fi terminata inaintea celei originale. Dezvoltatorii proiectului spun insa ca s-au inspirat de la pietrele raului Yangtze, si nu din cladirea din Beijing.

Conform unui avocat, este posibil ca arhitectul reclamant sa primeasca compensatii materiale, dar cladirea care imita proiectul nu va fi demolata.

In anii '90 insa, o imitatie a capelei franceze Ronchamp a fost demolata dintr-o localitate chineza.

In China exista imitatii ale altor monumente celebre din lume: o replica a Turnului Eiffel a fost construita in Tianducheng, iar o versiune a Tower Bridge din Londra apare in Suzhou. Modelul chinezesc al podului are de doua ori mai multe turnuri decat cel original, insa ii lipseste mecanismul de ridicare.

In orasul Tianjun a fost construita o replica a Manhattan-ului din New York, care include centrele Rockefeller si Lincoln si chiar raul Hudson.

Orasul Tamisa se afla la o distanta de 30 de kilometri de Shaghai si este replica fidela a unui orasel britanic, de la cladiri pana la cabinele telefonice rosii si replici ale garzilor regale.

In incercarea de a explica motivele pentru care chinezii imita cladirile celebre, arheologul Jack Carlson spune ca acestea sunt de fapt tentative de a arata suprematia Chinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructii clonate China, #replici monumente China, #imitatii cladiri celebre , #Ciudatenii