Curiozitati: Ce nu stiai despre despre criza financiara

Luni, 13 Februarie 2012, ora 12:27
5822 citiri
Curiozitati: Ce nu stiai despre despre criza financiara

Criza economica a dat dureri de cap tuturor, de la liderii mondiali, pana la simpli contribuabili. Pe langa identificarea unor solutii care sa opreasca efectele crizelor, s-au constat lucruri mai mult sau mai putin amuzante.

Studiile arata ca in perioade de criza, in mod paradoxal, se cumpara mai multe cosmetice.

Potrivit cercetarilor, in vreme de criza se cumpara preponderent haine de culori inchise, deoarece oamenii tind sa poarte culori vesele si deschise atunci cand sunt fericiti si optimisti.

In Romania, criza are si efecte morbide. Unele familii "uita" sa-si declare rudele decedate, pentru a putea incasa in continaure banii pe care acestea le primeau de la stat, scrie stiri-economice.ro.

Inflatii XXL

Un alt efect neobisnuite este inflatia. In timp ce Romania se confrunta cu criterii stricte pentru respectarea tintei de inflatie, mai multe state au avut probleme cu hiperinflatia. Bolivia, in 1985, a avut o inflatie de 14700%.

Principalul motiv al crizei a fost faptul ca politica fiscala a statului era de a acoperi deficitul bugetar prin tiparirea suplimentara de bani.

In afara de Bolivia, alte sase state s-au confruntat, in secolul trecut, cu perioade de hiperinflatie. Peru a avut o inflatie de 7500% , in 1990. Trei ani mai tarziu, Ucraina inregistra o inflatie de 5000%, iar Brazila de 2100%, in acelasi an.

Germania este acum cea mai puternica economie a zonei euro si una dintre putinele tari care si-a pastrat ratingul de tara suveran, triplu A. In 1922, insa, avea o inflatie de 5000%.

In vreme de criza se construiesc cele mai inalte cladiri

Analistii din cadrul Barclays sustin, in cel mai recent raport pe care l-au realizat, ca exista o legatura foarte clara intre constructia de zgarie-nori si aparitia crizelor financiare, informeaza BBC.

Printre exemplele date de britanici se numara cladirea Empire State, construita inainte de Marea Recesiune din Statele Unite ale Americii, si cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa, construita chiar inainte ca Dubaiul sa ajunga in pragul falimentului.

Daca studiul celor de la Barclays este corect, atunci ar trebui ca statul chinez sa dea, in curand, faliment. Aici se construiesc 53% din cladirile foarte inalte din lume. In India se lucreaza, in prezent, la 14 zgarie-nori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica, #inflatie criza economica, #studiu criza, #criza financiara , #Ciudatenii