Limba noastra-i o comoara, plina de elemente amuzante si inedite

Luni, 28 August 2017, ora 12:36
10900 citiri
Limba noastra-i o comoara, plina de elemente amuzante si inedite

Vorbim una dintre cele mai complexe si complicate limbi din lume. Evident, pastram proportiile, neavand cum sa ne comparam limba cu cea a japonezilor sau a chinezilor. Chiar si asa, Limba Romana aduce o multime de surprize, fie descoperite in dictionar, fie in comunicarea de zi cu zi.

Te poti amuza cu cuvinte lungi cat o zi de post, poti descoperi expresii care mai de care mai interesante, care nu au absolut nicio logica in alte limbi si iti poti impletici limba in cuvinte greoaie si intortocheate.

Nu te vom lasa sa cauti de unul singur in dexonline.net cele mai lungi cuvinte din limba Romana sau cele mai amuzante expresii, ci ti le vom prezenta noi.

Fie lungi, fie scurte, cuvintele si expresiile romanesti au capacitatea de a uimi prin dimensiune

In dictionarul roman vei putea gasi nu mai putin de 9 cuvinte care au peste 22 de litere. In teorie, pare putin, insa daca trebuie sa pronunti Electroglotospectrografie, Angiocardiopneumografie sau Streptomicinorezistenta, s-ar putea sa ai ceva probleme.

De departe insa, cel mai lung cuvant din Romania este "pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza". Cuvantul defineste o boala si se mai poate defini si ca "silicoza". La cat este de mare, aproape ca isi genereaza propria gravitatie. Vom ramane, asadar, la "silicoza" atunci cand definim boala pulmonara aparuta la muncitorii din carierele de piatra sau din industria metalurgica.

Oricat de greu ar fi de crezut, in Europa exista doua cuvinte mai lungi decat acesta. Nu suntem curiosi sa le descoperim, insa.

Ne putem juca in continuare cu cuvintele si cu lungimea lor, fara a ne plictisi:

Cea mai lunga denumire de localitate este Statiunea Climaterica Sambata, cu cele 27 de litere ale sale, care se gaseste in judetul Brasov si este o localitate chiar interesanta, din multe puncte de vedere. Ai putea spune ca trisam, cautand localitati cu denumiri din mai multe cuvinte, asadar, iata si cea mai lunga denumire de localitate dintr-un singur cuvant: Constantinesti. Cu doar 14 litere, nu este chiar atat de impresionanta, insa detine un record.

Putem merge si la polul opus, pentru a descoperi cea mai scurta denumire de localitate: IP. Sa fie o denumire dintr-o realitate virtuala sau nu, ramane doar sa luam harta si sa verificam.

Cele mai lungi cuvinte care nu au mai mult de o silaba. De regula, imparti cuvintele in silabe, chiar si atunci cand vine vorba despre "pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconinoza".

Exista cuvinte lungi, care au decis ca nu au nevoie de mai multe silabe: streang, prompti, strambi, sconcsi, sfincsi sau stransi, toate au cate 7 litere, sunt prezente in dictionar, sunt folosite zi de zi de o multime de oameni si pot fi pronuntate intr-o singura silaba.

Putem continua cu lungimea cuvintelor, insa ce ar fi limba romana fara oameni care sa o studieze? Exista un dictionar online unde puteti descoperi cele mai interesante lucruri despre lungimea cuvintelor. Ne puteti impartasi si noua ceea ce ati descoperit.

Curiozitati ale limbii romane

Cu cele peste 62.000 de cuvinte prezente in Dex si cele peste 700 000, daca luam in calcul inflexiunile, regionalismele si termenii tehnici, Limba Romana are cu ce sa uimeasca. Iata, asadar, cateva lucruri demne de trecut intr-o lista de curiozitati:

Exista un cuvant care defineste fobia pentru cuvinte lungi. Ai putea crede ca este un cuvant scurt, pentru a nu speria bolnavii, insa "hippopotomonstrosesquippedaliophobia" nu pare atat de scurt. Sadic!

Ne putem lauda cu faptul ca vorbim singura limba din Europa care poate sa formeze o propozitie doar din vocale. Aceasta propozitie este "Oaia aia e a ei".

In dictionar exista inclusiv cuvinte care contin toate vocalele: Moaieu, Noaieu sau Lupoaie.

Cele mai vechi cuvinte romanesti, cel putin cele mai vechi atestari ale lor, dateaza din anii 800. Astfel, cuvantul abia, cumatra si august erau prezente si pe atunci in vorbirea oamenilor. Daca ne-am intoarce in timp, asadar, cel mai probabil nu ne-am intelege cu stramosii nostri.

Si la curiozitati ar mai putea fi adaugate cateva. Am dat startul, urmand sa descoperi urmatoarele curiozitati.

Expresii romanesti greu sau chiar imposibil de inteles in orice alta limba

Recent, un site englezesc a facut publice o serie de expresii romanesti, cel putin amuzante, daca le privesti din exterior. Luate mot a mot, le putem gasi si noi acel element amuzant:

"I-a picat fata" - expresie care denota surpriza traita de o persoana in momentul in care afla ceva;

"Face din rahat bici" - Expresie utilizata pentru a defini o persoana care este in stare de a face foarte multe lucruri din nimic.

"A dat cu mucii in fasole" - Greu de descoperit sursa unei astfel de expresii, insa semnificatia sa este simpla: a facut o greseala inadmisibila;

"Varza" - Nu este o expresie, ci doar un cuvant care defineste o leguma. Nu defineste doar atat, insa. Varza poate sa fie si o definitie pentru o viata haotica, pentru o oboseala puternica sau pentru dezordine. Cu siguranta este greu sa ii explici unui strain ca te simti ca o varza;

"Freaca menta" - Stim cu totii ce inseamna "a freca menta". Cu referire la a nu face nimic sau a pierde vremea, expresia are o istorie bogata, inca de pe vremea cand menta chiar se freca pentru a improspata mesele.

"Tace ca porcu-n papusoi" - Probabil ca exista oameni care au descoperit un porc in papusoi care tace, asadar o persoana care tace este definit automat cu o astfel de expresie.

Limba Romana ne poate oferi o multime de surprize. Unele dintre ele sunt mai interesante, altele suparatoare si altele cu adevarat uimitoare. Ceea ce este cert, insa, este faptul ca avem o limba complexa si frumoasa, in care descoperim tot timpul ceva nou.

Este motivul pentru care trebuie sa o invatam foarte bine, asa cum recomanda si cei de la www.onlines.ro, in asa fel incat sa o putem transmite mai departe catre nepotii nepotilor nostri. Cine stie? Poate vor inventa o masina a timpului si vom dori sa ne intelegem cu ei.

#ciudatenii limba romana, #expresii limba romana , #Ciudatenii