Traditii de Revelion, in lume: Ce legatura au spartul vaselor, strugurii si hainele noi

Luni, 31 Decembrie 2012, ora 00:00
3930 citiri
Traditii de Revelion, in lume: Ce legatura au spartul vaselor, strugurii si hainele noi

Traditiile de Revelion sunt atat de multe, incat respecta proverbul romanesc "cate bordeie, atatea obiceie". De la banii pe care trebuie sa ai in buzunare, in noaptea dintre ani sau purtatul unei amulete aducatoare de noroc, toate natiunile de pe Glob au obiceiuri pe cat de interensante, pe atat de neobisnuite.

Indiferent ca sunt romani, danezi, estonieni, mexicani, spanioli sau italieni, toti au un singur scop: sa aiba noroc in Noul An. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri romanesti, respectiv tinutul banilor in buzunar, este ancorat tot intr-o superstitie. Se spune ca, daca intra in Noul An cu bani, atunci cu siguranta ca vei fi mai instarit in anul urmator si nu vei avea datorii. Nu se precizeaza, insa, nimic de carduri.

Un alt obicei intalnit in Romania, dar si in Italia sau Spania, tine de vestimentatie. Este recomandat sa fii imbracat cu un articol vestimentar nou, unul vechi si unul imprumutat. Daca faci acest lucru, vei avea bucurii multe si dese, pe toate planurile, spun batranii.

Daca popoarele latine sunt atente la aspectul fizic si aleg haine noi si frumoase, estonienii nu se preocupa prea mult de acest lucru si nici de silueta. Inainte de Noul An, mananaca foarte mult si au grija sa foloseasca un numar mare de vase. Jurnalul.ro scrie ca estonieii sunt atat de gurmanzi incat mananca si de 12 ori in ultima zi din an.

In timp ce estonienii folosesc multa vesela in timpul gustarilor de pe 31 decembrie, danezii sunt obisnuiti sa sparga un numar foarte mare de farfurii. Cu cat gramada de cioburi este mai mare, cu atat sunt mai fericiti si mai convinsi ca vor avea noroc in urmatoarele 12 luni.

Spaniolii sunt mai cumpatati si prefera sa manance doar cate o boaba de strugure pentru fiecare luna a anului care a trecut. Tot ei aleg sa poarte un accesoriu sau o podoaba rosie, scrie Travel and leisure.

Spre deosebire de locuitorii din Spania, mexicanii prefera sa decoreze intreaga casa cu rosu, pentru a atrage norocul in Noul An. De asemenea, obisnuiesc sa faca o lista cu toate lucrurile negative care li s-au intamplat si apoi o arunca in foc, simbolizand alungarea raului si a energiilor negative.

#traditii revelion, #obiceiuri revelion, #superstitii revelion , #Ciudatenii