O comoara de peste 50 tone, descoperita in Atlanticul de Nord

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 12:04
2249 citiri
O comoara de peste 50 tone, descoperita in Atlanticul de Nord

Peste 1500 de lingouri de argint, cantarind aproape 56 t, care zaceau pe fundul marii dupa ce vasul britanic ce le transporta a fost torpilat, in 1941, au fost recuperate in luna iulie de firma specializata Odyssey.

Cele 1574 de lingouri au fost gasite la bordul vasului SS Gairsoppa, la 4700 m adancime in Atlanticul de Nord, la sud-vest de Irlanda, a anuntat intr-un comunicat firma Odyssey, cu sediul in Tampa (Florida), specializata in recuperarea epavelor, scrie 20minutes.ch.

Odyssey nu a comunicat valoarea lingourilor, insa, potrivit cursului actual al argintului, aceasta ar fi de 40 milioane de dolari.

Vasul britanic s-a scufundat in februarie 1941, torpilat de un submarin german in timp de naviga de la Calcutta la Londra. Lingourile au fost duse acum la loc sigur, in Marea Britanie.

Odyssey recuperase de pe vapor 1218 lingouri, cantarind 43 t, in 2012, asa incat numarul total al lingourilor depozitate acum in siguranta se ridica la 2792, adica peste 99% din intreaga incarcatura. Potrivit contractului incheiat intre Odyssey si ministerul britanic al Transporturilor, firma pastreaza 80% din valoarea incarcaturii.

"Operatiunile de cautare au fost complexe, fiind ingreunate de adancimea la care se afla nava si de ingustimea ei", a spus Greg Stemm, PDG al Odyssey. Recuperarea incarcaturii s-a facut cu ajutorul unor aparate teleghidate, echipate special pentru mari adancimi.

In prezent se desfasoara o alta expeditie pentru recuperarea incarcaturii vasului britanic SS Mantola, care s-a scufundat in 1917 si a fost reperat de Odyssey in 2011, in acelasi an cu Gairsoppa. Se pare ca Mantola transporta circa 20 t de argint, asigurate pentru riscuri de razboi.

#lingouri aur, #descoperire Atlantic Nord, #comoara aur , #Recorduri