Sonda spatiala indiana, pe orbita lui Marte

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:35
1775 citiri
Sonda spatiala indiana, pe orbita lui Marte
Sursa foto: NASA

India a reusit sa-si plaseze o sonda spatiala - miercuri - pe orbita planetei Marte, a anuntat premierul indian Narendra Modi, salutand succesul primei misiuni a tarii sale spre planeta rosie.

'India a reusit sa atinga Marte. Felicitari tuturor, tarii intregi ! Istoria se scrie astazi', a exclamat el, potrivit AFP, la sediul misiunii pilotate de Agentia spatiala indiana (ISRO) de la Bangalore (in sudul tarii).

Sonda Mars Orbiter Mission (MOM) - botezata si Mangalyaan de indieni - decolase la 5 noiembrie 2013.

Ea a fost conceputa si produsa in timp record si cu buget redus, India atingandu-si obiectivul de a fi prima tara din Asia care atinge Marte. Doar SUA, Rusia si Europa au mai reusit aceasta performanta pana in prezent.

Misiunea indiana, mai ioeftina decat cea a NASA

Cu un buget de 74 milioane de dolari, misiunea indiana nu a costat decat o fractiune din bugetul alocat pentru sonda MAVEN a NASA, plasata pe orbita martiana cu succes duminica.

'Am reusit de la prima noastra tentativa. ISRO a conceput acest dispozitiv spatial in timp record de trei ani, fiecare indian este mandru de voi', a spus primul ministru in fata membrilor agentiei spatiale.

Sonda indiana este prevazuta cu captori destinati sa masoare prezenta metanului in atmosfera martiana, ceea ce ar acredita ipoteza existentei unei forme de viata primitive pe aceasta planeta.

#india marte, #sonda marte , #Recorduri