Cassini a trimis poze din ultima sa misiune: Inelele lui Saturn si Terra cat un punct (Video & Galerie foto)

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 16:17
2448 citiri
Cassini a trimis poze din ultima sa misiune: Inelele lui Saturn si Terra cat un punct (Video & Galerie foto)
Foto: NASA

Sonda Cassini se afla in ultima parte a misiunii sale, inainte de dezintegrarea in atmosfera planetei Saturn. A supravietuit trecerii intre Saturn si inelele sale, o zona neexplorata pana acum, si a trimis pe Terra imagini spectaculoase, in premiera. Mai mult, a fotografiat si Pamantul, de la o distanta de 1,4 miliarde de kilometri distanta.

Lansata in 1997, Cassini a calatorit prin Sistemul Solar timp de sapte ani pana cand a ajuns la Saturn, in iulie 2004. A avut misiunea de a se apropia cat mai mult de planeta. A reusit sa fotografieze nu doar norii de pe Saturn, ci si inelele planetei sau satelitii sai, asa cum e Atlas (foto).

Reusita majora e insa faptul ca a patruns in spatiul de peste 2.000 de kilometri dintre planeta si inelele sale. Aceasta portiune a calatoriei putea sa distruga sonda, arata Science Alert.

Cheers erupted in Mission Control when we reported back from the other side of #Saturn's ring gap. Watch! https://t.co/9IxgqIFnFs pic.twitter.com/eCYqrlHr9P- CassiniSaturn (@CassiniSaturn) April 27, 2017

We did it! Cassini is in contact with Earth and sending back data after a successful dive through the gap between Saturn and its rings. pic.twitter.com/cej1yO7T6a- CassiniSaturn (@CassiniSaturn) April 27, 2017

In urma cu cateva zile, Cassini a realizat cel de-al 127-lea si ultim survol al lui Titan, cea mai mare luna a lui Saturn, trecand la mai putin de 1.000 de kilometri de suprafata sa.

In cei 13 ani de misiune pe langa Saturn, Cassini a acoperit aproape jumatate din orbita planetei, careia ii trebuie 29 de ani pentru o rotatie completa in jurul Soarelui.

"Nicio nava cosmica nu a mai ajuns atat de aproape de Saturn pana acum", a declarat Earl Maize, din partea NASA, conform Sky & Telescope.

Cassini nu a ratat nici sansa de a fotografia Pamantul de la o asemenea distanta.

Fotografii: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Si da, o intreaga planeta, cu peste 7 miliarde de locuitori, cu continente si oceane, a fost redusa la un punct, pentru ca atat se vede de la o distanta de circa 1,4 miliarde kilometri.

Cassini va muri oficial in 15 septembrie.

Vezi si cum arata Enceladus, un alt satelit al lui Saturn, dar si care e distanta dintre inelele lui Saturn. ...citeste mai departe despre "Cassini a trimis poze din ultima sa misiune: Inelele lui Saturn si Terra cat un punct (Video & Galerie foto)" pe Ziare.com

#Cassini poze Saturn, #Cassini inele Saturn, #poza pamant cassini saturn, #Terra fotografiat Cassini Saturn, #misiune Saturn, #dezintegrare Saturn , #Stiri Funny