Echinoctiul de primavara - azi ziua e egala cu noaptea

Luni, 20 Martie 2017, ora 10:17
1144 citiri
Echinoctiul de primavara - azi ziua e egala cu noaptea
Foto: Arhiva Ziare.com

Echinoctiul de primavara, in 2017, are loc la 20 martie, ora 12:29, cu putin timp ca Luna sa se afle la faza de Ultimul Patrar (18:58).

Odata cu echinoctiul de primavara in emisfera de nord incepe primavara din punct de vedere astronomic si dureaza aproximativ 92 de zile, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Este momentul in care Soarele, in miscarea sa aparenta anuala, trece prin punctul de intersectie al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Exista doua astfel de fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.

Cele doua puncte de pe ecliptica, in care se afla Soarele in momentul echinoctiului, se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal. Astfel, in acelasi moment, in emisfera sudica se produce echinoctiul de toamna.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data, pentru ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Echinoctiul de primavara reprezinta momentul cand Pamantul este cel mai aproape de Soare si, incepand de la aceasta data, durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc solstitiul de vara.

Cuvantul "echinoctiu" deriva din cuvantul francez "equinoxe", care, la randul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" si "nox", "noctis" - "noapte".

In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul este invers, acest moment marcand inceputul toamnei astronomice, in regiunile polare, in emisfera nordica, incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, care vor dura, fiecare, cate 6 luni.

Conform traditiei crestine, Pastele este sarbatorit intotdeauna in prima duminica dupa Luna Plina de dupa echinoctiu.

Al doilea echinoctiu al anului reprezinta momentul cand soarele traverseaza ecuatorul ceresc, trecand din emisfera cereasca nordica in cea sudica, in jurul datei de 23 septembrie, marcand echinoctiul de primavara in emisfera sudica si echinoctiul de toamna in emisfera nordica. Punctul de intersectie din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeste punctul autumnal. Denumirea populara a fenomenului astronomic este Tat Inainte, respectiv Tar Inapoi. ...citeste mai departe despre "Echinoctiul de primavara - azi ziua e egala cu noaptea" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#echinoc iu primavara 2017, #echinoc iu primavara , #Stiri Funny