Europa, nu Africa este leaganul omenirii. Iata noile dovezi

Marti, 23 Mai 2017, ora 15:09
1564 citiri
Europa, nu Africa este leaganul omenirii. Iata noile dovezi
Foto: Arhiva Pixabay

Un studiu publicat de prestigioasa revista PLOS One sustine ca Europa, nu Africa ar fi leaganul umanitatii.

Teoria general acceptata de paleoantropologi este ca stramosii oamenilor s-au desprins din maimute in urma cu aproximativ 7 milioane de ani in Africa, unde descendentii lor au ramas timp de peste 5 milioane de ani, inainte de a incepe raspandirea spre alte areale geografice.

Acest nou studiu se bazeaza pe analiza a doua fosile de hominizi cu dinti asemanatori celor umani, considerate a reprezenta veriga lipsa a separarii de maimutele antropoide, ce au fost descoperite in Bulgaria si Grecia si dateaza de 7,2 milioane de ani.

Cele doua fosile au fost incadrate in specia Graecopithecus freybergi, poreclita "El Graeco" de cercetatori, si demonstreaza ca stramosii oamenilor traiau deja in Europa cu 200.000 de ani inainte de cele mai vechi fosile de hominizi descoperite in Africa, conform publicatiei britanice The Telegraph.

O echipa internationala de cercetatori care a analizat descoperirile a ajuns la concluzia ca aceste fosile modifica istoria inceputurilor omenirii si plaseaza ultimul stramos comun al hominizilor si maimutelor antropoide - mult cautata veriga lipsa - in regiunea mediteraneana.

In urma cu 7,2 milioane de ani, Europa de Est arata surprinzator de similar cu Africa centrala, caracteristicile climaterice din acea perioada determinand dezvoltarea unei vegetatii de savana, cu vaste spatii deschise, conditii in care stramosii oamenilor au fost nevoiti sa se adapteze pentru a identifica noi surse de hrana, renuntand la modul de viata arboricol si evoluand spre mersul biped.

"Acest studiu schimba radical ceea ce credeam ca stim despre locul si perioada in care omenirea a facut primii pasi", a comentat profesorul Nikolai Spassov de la Academia Bulgara de Stiinte.

"Graecopithecus nu este o maimuta. El este membru al unui trib de hominizi si stramosul direct al (genului) Homo (din care face parte si Homo sapiens). Hrana lui Graecopithecus este caracteristica pentru tipul de vegetatie de savana, fiind diferita de hrana maimutelor antropoide care traiesc in paduri.

Astfel, la fel ca oamenii, el avea molarii mai lati si acoperiti cu un strat gros de smalt. Dintr-un anumit punct de vedere este vorba despre o veriga lipsa nou descoperita (...) Probabil ca fata lui El Graeco era foarte asemanatoare cu fetele maimutelor antropoide, insa avea caninii mai scurti", conform expertului bulgar.

Fosilele analizate ale celor doua specim ...citeste mai departe despre "Europa, nu Africa este leaganul omenirii. Iata noile dovezi" pe Ziare.com

#Europa leagan omenire, #istoria inceputurilor omenirii , #Stiri Funny