Interzicerea aplauzelor in public aduce un premiu "AntiNobel" presedintelui Belarusului

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 09:15
1324 citiri
Interzicerea aplauzelor in public aduce un premiu "AntiNobel" presedintelui Belarusului

Universitatea americana Harvard (nord-estul tarii) a decernat joi seara Premiile Ig Nobel 2013, acordate in fiecare an pentru descoperiri stiintifice ciudate si amuzante, relateaza AFP.

Premiile, sponsorizate de revista Annals of Improbable Research, sunt decernate pentru cel de-al 23-lea an, scopul lor declarat fiind de a-i face oamenii mai intai sa rada, iar apoi sa gandeasca.

Echipa de cercetatori condusa Laurent Begue (Universitatea Pierre Mendes, din Grenoble, Franta) si-a adjudecat premiul in psihologie pentru un studiu care demonstreaza influenta pozitiva a bauturii asupra frumusetii fizice. Studiul intitulat "Beauty is in the eye of the beer holder" ("Frumusetea este in ochii detinatorului de bere") sustine ca cu cat bei mai mult, cu atat te consideri mai frumos.

Cercetarea subiectului a fost realizata in cooperare cu universitatile Paris-Descartes, Paris-VIII si Universitatea de Stat din Ohio, iar constatarile i-au fost publicate anul trecut in British Journal of Psychology.

In medicina, premiul a fost atribuit unei echipe sino-japoneze care a studiat efectul muzicii de opera asupra soarecilor carora li s-a facut un transplant cardiac.

De asemenea, un studiu a primit Premiul probabilitatii pentru ca a aratat ca cu cat o vaca ramane lungita mai mult timp, cu atat este mai probabil ca ea sa se ridice in curand. Autorii sai - cercetatori din Marea Britanie, Olanda si Canada - au mai descoperit ca daca o vaca se ridica, nu este usor sa stii cand se va culca din nou.

Premiul antiNobel pentru pace i-a fost decernat presedintelui Belarus, Aleksandr Lukasenko, pentru ca a declarat ca in tara sa aplauzele in public sunt o incalcare a legii.

La categoria biologie si astronomie, premiul a fost atribuit unei echipe internationale de cercetatori (Suedia, Africa de Sud, Germania, Australia, Marea Britanie) care a aratat ca gandacii de balegar - cand se ratacesc - isi regasesc drumul privind Calea Lactee.

In fizica, premiul a revenit unor cercetatori din Italia (Universitatea din Milano), Franta, Rusia, Elvetia si Marea Britanie care au sustinut ca unele persoane ar fi capabile fizic sa alerge pe suprafata unui lac daca acesta este sub influenta lunii.

Premiul antiNobel la chimie a recompensat o echipa japoneza care a descoperit ca procesul prin care cepele provoaca lacrimarea este mai complicat decat credeau oamenii de stiinta pana acum.

Premiile au fost remise castigatorilor lor de cinci autentici laureati ai premiului Nobel: Dudley Herschbach (chimie, 1986), Roy Glauber (fizica, 2005), Eric Maskin (economie, 2007), Sheldon Glashow (fizica, 1979) si Frank Wiczek (fizica, 2004).

#aplauze interzise Belarus, #premii anti Nobel, #experimente traznite , #Stiri Funny