Luna se micsoreaza - Cum ii modeleaza Pamantului suprafata

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 16:57
1145 citiri
Luna se micsoreaza - Cum ii modeleaza Pamantului suprafata
Foto: NASA

Luna se micsoreaza incet, in urma racirii nucleului sau, iar influenta gravitationala a Pamantului determina incretirea sau ridicarea unor forme de relief asemanatoare dealurilor, cu inaltimea de cateva zeci de metri, la suprafata sa.

Pamantul si Luna sunt mentinute alaturi pe orbita, in jurul Soarelui, de un echilibru rezultat din interactiunea dintre forta centrifuga, care incearca sa le desparta, si atractia gravitationala reciproca, care incearca sa le apropie. Gravitatia Lunii are efecte observabile asupra Pamantului, unde produce maree. De asemenea, existenta Lunii pe orbita stabilizeaza miscarea de rotatie a Pamantului, facand posibila succesiunea predictibila a anotimpurilor.

De cealalta parte, chiar daca pe Luna nu exista oceane si mari, forta gravitationala terestra are efecte asupra formelor de relief selenare. Planeta noastra determina formarea unor incretituri, a unor dealuri si depresiuni la suprafata Lunii, pe masura ce satelitul nostru se micsoreaza ...citeste mai departe despre "Luna se micsoreaza - Cum ii modeleaza Pamantului suprafata" pe Ziare.com

#Pamant influente Luna, #Luna micsoreaza, #dealuri Luna, #atractie gravitationala Luna Pamant , #Stiri Funny