Misiune fara precedent spre Soare, pregatita timp de 60 de ani: NASA a lansat cu succes sonda Parker

Duminica, 12 August 2018, ora 13:02
1074 citiri
Misiune fara precedent spre Soare, pregatita timp de 60 de ani: NASA a lansat cu succes sonda Parker
Foto: NASA

NASA a lansat cu succes, duminica, de la baza Cape Canaveral, din Florida, sonda Parker intr-o misiune fara precedent spre Soare, in cursul careia va incerca sa afle de ce coroana astrului este mult mai fierbinte decat suprafata acestuia.

Sonda Parker a fost lansata duminica cu ajutorul unei rachete Delta IV-Heavy la ora 07:31 GMT. Initial, sonda urma sa fie lansata inca de sambata, insa NASA a decis amanarea cu o zi din cauza unei probleme de presiune a heliului gazos, informeaza AFP si Reuters.

Sonda spatiala Parker - de dimensiunea unui mic automobil - promite sa revolutioneze modul in care intelegem Soarele, steaua care guverneaza Sistemul Solar si ale carei "schimbari de dispozitie" pot afecta toate planetele. Sonda solara Parker va calatori prin atmosfera solara, apropiindu-se de Soare mai mult decat orice alta sonda inaintea ei si fiind pregatita sa infrunte conditii "brutale" de temperatura si radiatii, conform NASA.

Pentru a putea dezlega misterele atmosferei solare, sonda Parker se va folosi de gravitatia planetei Venus pe care o va survola de 7 ori in aproape 7 ani, pentru a-si apropia treptat traiectoria de Soare. Sonda va trece prin atmosfera solara la o distanta de 6,2 milioane de kilometri de suprafata stelei - de peste 7 ori mai aproape decat orice alta sonda trimisa spre a studia Soarele.

Sonda Parker va fi si primul obiect terestru care va zbura prin stratul exterior al atmosferei solare, coroana, si va transmite seturi de date importante cu privire la originea si evolutia vantului solar. Aceasta misiune isi propune sa aduca contributii esentiale abilitatii noastre de a pronostica vremea spatiala, abilitate importanta atat in ceea ce priveste satelitii aflati pe orbita terestra cat si pentru viata si tehnologia de pe Pamant.

In timpul celor 24 de survoluri solare prevazute de misiune, ce vor fi executate pe niste orbite foarte eliptice, sonda Parker se va deplasa cu aproximativ 700.000 km/h, adica suficient de repede pentru a parcurge distanta dintre Philadelphia si Washington in doar 1 secunda. In punctul de maxima apropiere fata de Soare, scutul termic al sondei, construit dintr-un aliaj special de carbon ranforsat si avand grosimea de 11,43 centimetri, se va incalzi la peste 1.337 de grade Celsius, dar instrumentele din interiorul sondei vor ramane la o temperatura de aproximativ 25 de grade Celsius.

In ultimele trei survoluri din cadrul misiunii, sonda Parker se va apropia pana la 6,2 milioane de kilometri de suprafa ...citeste mai departe despre "Misiune fara precedent spre Soare, pregatita timp de 60 de ani: NASA a lansat cu succes sonda Parker" pe Ziare.com

#sonda Parker NASA, #NASA lansat sonda Parker, #sonda Parker NASA Soare , #Stiri Funny