Planul ambitios al NASA de a salva lumea de la extinctie

Sambata, 19 August 2017, ora 16:32
992 citiri
Planul ambitios al NASA de a salva lumea de la extinctie
Foto: Facebook/Yellowstone National Park

Sub linistita zona a Parcului National Yellowstone din SUA se afla un mare pericol care ar putea duce la disparitia lumii asa cum o stim noi, si anume un supervulcan ce poate erupe oricand.

Zona cu gheizere si izvoare termale este una superba pentru turisti si localnici, dar pentru cei de la NASA reprezinta una dintre cele mai mari amenintari naturale la adresa civilizitiei umane, arata BBC.

Exista in jur de 20 de supervulcani cunoscuti pe Pamant cu eruptii majore care apar in medie o data la 100.000 de ani. Una dintre cele mai mari amenintari puse pe seama unei astfel de eruptii este pericolul unei ierni vulcanice foarte lungi, care ar putea duce la o foamete generalizata.

In 2012, Organizatia Natiunilor Unite estima ca intr-un astfel de caz rezervele alimentare din intreaga lume s-ar epuiza in 74 de zile.

Citeste si Avertisment privind vulcanul Yellowstone: Daca erupe, toata America va fi sub cenusa

In aceste conditii, cercetatorii de la NASA considera ca solutia logica ar fi racirea acestui supervulcan. Un vulcan de dimensiunea lui Yellowstone este un imens generator de caldura, fiind echivalentul a sase centrale electrice industriale.

In prezent, 60-70% din caldura supervulcanului ajunge in atmosfera prin apele termale, iar restul se acumuleaza in interiorul magmei, permitandu-i sa dizolve gaze volatile si roci. Odata ce aceasta caldura atinge un anumit prag, o eruptie puternica este inevitabila.

Insa daca ar putea fi extrasa aceasta caldura, atunci supervulcanul nu ar mai erupe niciodata. NASA estimeaza ca o racire a supervulcanului cu 35% ar face ca acesta sa nu mai reprezinte niciun pericol. Singura intrebare este cum sa se faca acest lucru?

O posibilitate ar fi cresterea cantitatii de apa din supervulcan, dar este practic imposibil sa convingi politicienii sa accepte un astfel de proiect.

Brian Wilcox, reprezentant al NASA, sustine ca ar putea fi construit un apeduct, dar proiectul ar fi foarte costisitor si mai exista si problema lipsei apei cu care se confrunta planeta, ceea ce ar starni o polemica.

Astfel, NASA a facut un plan: sa foreze in supervulcan pana la 10 kilometri adancime si sa pompeze apa la presiune ridicata. Apa va ajunge la suprafata cu o temperatura de 350 de grade Celsius si incet, incet zilnic va extrage caldura din vulcan. Un astfel de proiect ar costa aproximativ 3,66 miliarde de dolari, dar este destul de bun pentru a-i convinge pe politicieni sa-l accepte, scrie BBC.

Vezi si Descoperiri uimit ...citeste mai departe despre "Planul ambitios al NASA de a salva lumea de la extinctie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Yellowstone supervulcan NASA, #Yellowstone supervulcan , #Stiri Funny