Prognozele facute acum zeci de ani starnesc astazi hohote de ras. Analistii, prea optimisti

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:26
2690 citiri
Prognozele facute acum zeci de ani starnesc astazi hohote de ras. Analistii, prea optimisti
"Locul femeilor este acasa". Unele predictii facute de expert au fost si hilare, nu doar gresite.

Chiar daca astazi, in contextul ravagiului pe care l-a lasat criza economica pe piata muncii, jobul pare mai extenuant ca niciodata, au fost vremuri cand era mult mai greu. Si atunci, ca si astazi, oamenii sperau in mai bine, iar analistii vremii priziceau un viitor in care oamenii nu vor mai fi nevoiti sa munceasca atat de mult ca sa isi castige existenta.

BusinessInsider prezinta cateva dintre prognozele pentru anii 2000, care conturau un viitor luminos, dar care astazi nu fac decat sa starneasca hohote de ras.

Progamul de lucru va fi de doua zile pe saptamana

A fost o vreme cand progamul de lucru de 40 de ore pe saptamana era doar un vis frumos. La inceputul secolului XX, oamenii lucrau de dimineata pana seara, sase zile pe saptamana.

Ford Motor Company a introdus, in SUA, programul de lucru de cinci zile pe saptamana incepand cu 1922. Acest program de 40 de ore de lucru pe saptamana a devenit lege in SUA din 1938.

In Romania, ca si in fostele state comuniste, programul de 40 de ore pe saptamana a intrat in vigoare la inceputul anilor '90.

Doar ca in 1930, economistul John Maynard Keynes prognoza ca programul de lucru va ajunge la 15 ore pe saptamana. Oamenii vor munci din greu doua zile pe saptamana si apoi se vor "chinui" sa gaseasca ce sa faca in cele cinci zile libere.

In mod clar, nu a fost asa, iar pentru americani, destinatia timpului liber a devenit clara: tund gazonul, duc copiii la fotbal sau isi iau al doilea job, pentru a face fata cheltuielilor.

Totusi, saptamana de lucru a scazut, cel mai probabil din cauza tendintei de crestere a angajarilor "part-time". Datele statistice de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica arata ca, in 2000, numarul mediu de ore de lucru anual era, in SUA, de 1.836 de ore, adica 36,72 de ore pe saptamana, iar anul trecut a ajuns la 1.790 de ore pe an, adica 35,8 ore pe saptamana.

Vacanta anuala de sapte saptamani pe an

Vacanta "standard" astazi este de doua-trei saptamani pe an. Insa multi dintre angajatii de astazi nu primesc atat de multe zile de concediu sau nu le primesc legate. Ce credeau insa expertii, in trecut? Sapte saptamani, conform prognozei facuta de o subcomisie a Senatului american in 1965.

Desi in SUA situatia este mai neclara, in Uniunea Europeana, reglementarile prevad ca fiecare angajat sa primeasca cel putin 20 de zile de concediu platit. Media din Uniune este cuprinsa intre 25 si 30 de zile lucratoare.

Nimeni nu va avea nevoie de concediu medical

Eliminarea concediului medical ar fi trebuit sa se intample in anii 2000, cand toate bolile ar fi fost eradicate, conform presedintelui Universitatii Harvard, James Bryant Contant, citat de Smithsonian.org.

Literele 'c', 'x' si 'q' nu vor mai exista

In anul 2000, dactilografierea, scrisul si ortografia vor fi mai usoare, deoarece cateva litere nu vor mai fi in alfabet, prezicea un articol publicat in 1900 in The Ladies Home Journal. Literele 'c', 'x' si 'q' vor fi "abandonate pentru ca nu sunt necesare".

Femeile vor sta acasa

Conform lui David Riesman, sociolog care a predat la Harvard, citat de Los Angeles Times, "in cazul in care vor fi ceva schimbari, mai mari sau mai mici, acestea se vor referi la rolul femeilor". Afirmatia lui Reisman a venit in momentul in care miscarea femeilor era in plina expansiune.

Insa multi vedeau diferit statutul femeilor in acea perioada. Pana si Margareth Thatcher declara intr-un interviu televizat in 1973, ca "nu cred ca o femeie va ajunge prim-ministru in timpul vietii mele".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#predictii gresite, #prognoze economice, #program munca , #Stiri Funny