Roubini face previziuni la petreceri private

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 11:27
3485 citiri
Roubini face previziuni la petreceri private

Nouriel Roubini, poreclit Dr. Doom, datorita previziunilor apocalipitice pe care le face, a tinut o petrecere in apartamentul sau, joi seara, unde a mai facut cateva profetii legate de economie, exclusiv pentru invitatii sai, in marea lor majoritate, bancheri si finantatori ai fondurilor speculative.

Roubini a acordat nu mai putin de 30 de minute din timpul sau discutiilor referitoare la situatia economica a Statelor Unite, a Chinei si, desigur, a zonei euro, scrie Business Insider.

In opinia lui Dr. Doom, Europa este "o epava de locomotiva, care se misca foarte incet". In plus, Roubini apreciaza ca exista un risc semnificativ al destramarii zonei euro.

Totusi, el a tinut sa precizeze ca acest lucru nu inseamna neaparat doar excluderea Greciei si a Portugaliei, ci si plecarea Spaniei si a Italiei. Economistul a atras atentia ca, daca s-ar intampla acest lucru, atunci "s-ar alege praful de tot".

Roubini mai spune ca problema fundamentala nu consta in fluxurile de capital, ci in marimea deficitului si in faptul ca Europa nu are nicio solutie pentru stimularea comertului si nici pentru cresterea economica.

In opinia lui Roubini, strategia adoptata de FMI si de Germania este urmatoarea: mentinerea Greciei pe sisteme artificiale de viata, pana cand Italia si Spania sunt salvate.

Cand institutiile financiare isi vor da seama ca masurile de austeritate nu functioneaza, vor lasa Grecia sa intre in faliment, dar intr-un moment in care Italia si Spania sa fie in afara oricarui pericol economic.

Reformele de baza si o angajare mai mare in stimularea financiara, coroborate cu o politica monetara mai relaxata, ar putea fi o strategie de succes pentru obtinerea unui echilibru. Dar problema este cultura germana, care s-a aratat impotriva unei relaxari monetare.

In ceea ce priveste economia SUA, Roubini crede ca oamenii renunta prea repede la masurile de ajutor, si nu mai poti evita intrarea in recesiune. PIB-ul in cel de-al treilea trimestru va fi revizuit in scadere, pentru previziunile anterioare se bazau pe rezultate firmelor mari care nu fac nimic altceva decat sa "stoarca firmele mai mici", conchide Roubini.

#previziuni roubini, #nouriel roubini, #Nouriel Roubini criza zona euro, #nouriel roubini profetii , #Stiri Funny