Studiu ingrijorator: Cat de repede se topesc ghetarii din Asia Centrala

Marti, 18 August 2015, ora 18:26
1075 citiri
Studiu ingrijorator: Cat de repede se topesc ghetarii din Asia Centrala
Foto: Pexels/Lifeofpix

Ghetarii din Asia Centrala s-au topit, de la inceputul anilor 1960, de patru ori mai repede decat media la nivel global si au pierdut 27% din masa lor, potrivit unui studiu publicat, luni, in revista Nature Geoscience.

Pana in 2050, temperaturile mai ridicate determinate de schimbarile climatice ar putea distruge jumatate din stratul ramas de gheata din zona muntelui Tian Shan, a estimat studiul, potrivit caruia, acest ghetar constituie o sursa esentiala de apa pentru locuitorii din Kazahstan, Kargazstan si Uzbekistan, precum si ai unei parti din nord-vestul Chinei, informeaza AFP.

Ghetarii se topesc: Ies la iveala zeci de fosile de reptile marine preistorice

"Ghetarii sunt, de fapt, imense rezervoare de apa. Ei pot echilibra volumul de apa intre anii umezi si cei uscati", a declarat unul dintre coautorii studiului, Doris Duethmann, de la Centrul german de cercetare in domeniul geostiintelor din Potsdam. "Pe parcursul unui an, precipitatiile de iarna sunt stocate pana vara in ...citeste mai departe despre "Studiu ingrijorator: Cat de repede se topesc ghetarii din Asia Centrala" pe Ziare.com

#ghetari Asia Centrala topesc, #ghetari topesc studiu, #ghetari Asia Centrala , #Stiri Funny