Un important oras antic roman, distrus de tsunami in secolul al IV-lea, a fost gasit in adancurile marii

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 14:15
1237 citiri
Un important oras antic roman, distrus de tsunami in secolul al IV-lea, a fost gasit in adancurile marii
Foto: captura YouTube

Orasul antic Neapolis, o vasta asezare romana disparuta acum 1.700 de ani, a fost redescoperit in largul coastei Tunisiei, dupa mai multi ani de explorari arheologice.

Se crede ca orasul a fost acoperit de ape dupa ce a fost lovit de un tsunami in secolul al IV-lea d.Hr., conform insemnarilor soldatului si istoricului roman Ammien Marcellin, fenomen care a afectat si orasul Alexandria din Egipt si insula greceasca Creta, scrie The Independent.

Nu exista prea multe mentiuni legate de Neapolis in literatura romana, deoarece locuitorii sai s-au aliat cu Cartagina in timpul celui de-al treilea razboi punic (149-146 i.Hr.), in urma caruia teritoriul a ajuns sub control roman, lipsa referintelor fiind considerata o forma de pedeapsa.

O echipa formata din arheologi tunisieni si italieni a inceput sa caute dovezi cu privire la existenta orasului in 2010. Conditiile meteorologice din aceasta vara le-au permis in sfarsit cercetatorilor sa vada sub apa vestigiile care se intind pe o suprafata de peste 20 de hecatare.

"Este o descoperire majora. Ne permite sa stabilim cu certitudine ca Neapolis a fost un centru major pentu productia de garum (un sos de peste marinat, ingredient de lux in bucataria romana - n.red.) si peste sarat, poate cel mai mare din lumea romana", a spus liderul misiunii, Mounir Fantar.

C.S. ...citeste mai departe despre "Un important oras antic roman, distrus de tsunami in secolul al IV-lea, a fost gasit in adancurile marii" pe Ziare.com

#descoperire oras roman Tunisia, #descoperire oras Neapolis , #Stiri Funny