Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania: Nu mai vrem modificari fiscale! Au adus doar saracie si haos

Marti, 04 Februarie 2014, ora 16:18
2719 citiri
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania: Nu mai vrem modificari fiscale! Au adus doar saracie si haos
Gabriel Biris, avocat

Numeroasele masuri de politica fiscala luate de guvernele Romaniei de la inceputul crizei au aratat lipsa unei strategii coerente in acest domeniu si au creat saracie, potrivit unui studiu intocmit de avocatul Gabriel Biris, vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

"Am zis ca la noi aruncatul cu vina in spatele celuilalt fiind principala preocupare si sportul national, inaintea oinei, am simtit nevoia sa fac un studiu, un inventar, al masurilor de politica fiscala de la inceputul crizei. (...) In maxim o luna de zile voi extinde studiul pana la 1 ianuarie 2005. Ce am vrut sa facem cu acest inventar este sa punem o oglinda - sa aratam, nu sa incriminam - si sa vada inclusiv decidentii politici, dar si suporterii unuia sau altuia dintre partidele din Romania, ca de fapt, in realitate, toti au avut un singur tip de abordare: acela de a mari impozite si taxe, de a agresa mediul de afaceri, agresiune care ne-a dus pana la urma in situatia in care suntem acum", a declarat Biris intr-o conferinta de presa.

Inventarul nu contine toate modificarile de forma sau care tin de modul de declarare a unor impozite si taxe, ci doar modificarile aduse de Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, care au avut un impact direct in modul de calcul si plata al impozitelor de catre contribuabili.

Nu au fost incluse in inventar taxele pe resursele minerale, modificarea redeventelor pentru resurse minerale sau taxa de prima inmatriculare/mediu pentru autoturisme.

Modificarile au generat saracie

"Mediul de afaceri are ca problema esentiala predictibilitatea. Atat timp cat lucrurile nu sunt predictibile, nu poti sa functionezi, nu poti sa-ti faci business plan cand dintr-un moment in altul mai ai o ordonanta de urgenta care schimba regulile jocului", a declarat, la randul sau, Florin Pogonaru, presedintele asociatiei.

El a aratat ca prima concluzie in urma analizei celor 155 de modificari a aratat ca acestea au generat saracie "in mod masiv". Totodata, autoritatile au aratat ca nu au o filosofie fiscala care sa poata fi contrapusa solicitarilor de austeritate venite din partea institutiilor financiare internationale.

"Daca am avea o filosofie fiscala care sa spuna ca prin fiscalitate stimulam ceea ce vrem sa dezvoltam si penalizam ceea ce credem ca afecteaza cresterea economica, probabil ca altfel am negocia cu institutiile internationale", a punctat Pogonaru.

La randul sau, secretarul general al asociatiei, Cristian Parvan, a afirmat ca fiscalitatea in Romania nu poate folosi exclusiv la asigurarea de venituri la bugetul statului.

"Fiscalitatea in Romania nu este un instrument, asa cum s-a spus, gandit, asumat, coerent, care sa poata fi inteles de mediul de afaceri, care sa-si adapteze afacerile functie de prioritatile fiscale ale Guvernului, si reprezinta doar momente in care cate o idee iese afara in mod triumfal", a spus el.

Modificarile legislatiei nu au rezolvat problemele fiscalitatii

In ciuda numarului urias de modificari aduse legislatiei de guvernele Boc si Ponta, marile probleme ale fiscalitatii romanesti, precum evaziunea in domeniul TVA si cel al accizelor sau munca la negru, au ramas nerezolvate, arata AOAR.

Totodata, nu au fost reformate impozitele pe proprietate, iar masurile de sustinere a pietei auto si de innoire a parcului auto national au contribuit la prabusirea pietei si nu la cresterea ei.

In plus, nici cresterea impozitelor si taxelor, introducerea de noi taxe sau "agresivitatea crescuta" a controalelor fiscale din ultima perioada nu au imbunatatit situatia, ANAF abandonandu-si complet rolul de indrumare a contribuabilului.

Potrivit AOAR, in topul masurilor negative se regasesc cresterea TVA, impozitul pe constructii, introducerea penalitatilor de intarziere, modificarea cursului la care se calculeaza acciza si impozitul minim.

In schimb, primele cinci masuri pozitive din aceasta perioada au fost exceptarea de la impozitul pe castiguri de capital, modificarea tratamentului rezervelor din reevaluare, introducerea in Codul Fiscal a contributiilor sociale obligatorii, reglementarea cu privire la contribuabilii inactivi si taxarea inversa la cereale.

Presedintele AOAR a spus ca o veste buna este faptul ca, in cadrul intalnirilor cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, asociatia a primit promisiunea ca in acest an nu vor avea loc modificari de fiscalitate in afara scaderii CAS.

#aoar studiu, #biris aoar, #fiscalitate probleme, #fiscalitate modificari , #Afaceri