Specialistul Gabriel Biris demonteaza "povestea" premierului despre "cele mai mici taxe din Europa"

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 12:37
2860 citiri
Specialistul Gabriel Biris demonteaza "povestea" premierului despre "cele mai mici taxe din Europa"

Premierul Ponta are partial dreptate in raspunsul pe care il da americanilor: povara fiscala este redusa la impozitul pe venit si profit, insa oamenii de afaceri platesc una dintre cele mai ridicate TVA din Europa, iar la contributiile sociale ne aflam in top trei tari cu cele mai ridicate taxe pe veniturile din munca, a explicat pentru Business24 Gabriel Biris, specialist in fiscalitate.

"Premierul are partial dreptate. Daca ne referim strict la impozitul pe venit si impozitul pe profit, Romania are impozite aparent mici. Spun aparent pentru ca intotdeauna cand judecam nivelul de impozitare, ne uitam la procent si la baza impozabila", a explicat avocatul Gabriel Biris, partener fondator al Casei de Avocatura Biris Goran.

Impozitul pe venit In ceea ce priveste impozitul pe venit, chiar si tinand cont de faptul ca nu prea exista deduceri personale, pentru veniturile mari sarcina fiscala este mica decat media. Pentru veniturile mici si foarte mici, sarcina fiscala poate sa fie chiar mai mare decat in alte tari.

Impozitul pe profit - Noi avem impozit pe profit de 16%, dar avem deductibilitati semnificativ mai mici decat in alte economii, s-ar putea ca 16% sa fie comparabil cu 20%. Avem tot felul de deduceri limitate. La impozitul pe venit 16% este un impozit oarecum progresiv pentru ca avem deduceri progresive, deci se aplica la venituri de la 3.000 de lei in sus.

TVA - In ceea ce priveste TVA, suntem in top 3. TVA mai mare decat noi nu are decat Ungaria si Suedia, 25, respectiv 26%.

Contributii sociale - Contributii sociale: suntem in mod sigur in top 3 in UE in ceea ce priveste cuantumul contributiilor sociale pe munca, pe veniturile din munca.

"Domnul premier are dreptate foarte limitat. Acolo unde conteaza cu adevarat si daca ne uitam la pondere, cea mai mare pondere in bugetul de stat o au contributiile sociale si TVA, urmate de accize. Acolo unde conteaza cu adevarat, fiscalitatea este foarte ridicata. Pe veniturile cu pondere mica in buget, impozitul pe venit si impozitul pe profit, intr-adevar putem spune ca sarcina fiscala este mai mica decat media europeana, dar cumulat sarcina fiscala este foarte mare", a completat Gabriel Biris.

Reactia americanilor, cu investiti de 10 miliarde de dolari in Romania

Masuri fiscale anuntate de Guvern determina o agravare fara precedent in ultimii 20 de ani a poverii fiscale pe care contribuabilii romani trebuie sa o suporte si totodata vor afecta negativ investitiile si competitivitatea produselor romanesti, apreciaza reprezentantii AmCham.

"AmCham Romania iti exprima ingrijorarea fata de noul val de impozite si taxe anuntate in ultima vreme de catre Guvernul Romaniei. Impreuna cu cresterile de fiscalitate impuse deja in legislatie, fara o consultare prealabila si transparenta cu mediul de afaceri, astfel de decizii determina o agravare, fara precedent in ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii romani vor fi obligati sa o suporte", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert Americane in Romania - AmCham, organizatie care reuneste 350 de companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si 200.000 de locuri de munca.

Totodata, investitorii arata ca lipsa de coerenta si consisteta in adoptarea de masuri cu caracter fiscal, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie provoaca distorsiuni in mecanismele pietei, dificultati in planificarea afacerilor, cu consecinte deosebit de grave pentru mediul de afaceri romanesc, atractivitatea investitionala si competitivitatea economica a Romaniei.

Raspunsul premierului: Si totusi taxele sunt mai mici decat la voi

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, in replica la aprecierile reprezentantilor AmCham, care considera ca noile masuri fiscale determina o agravare fara precedent a poverii fiscale, ca taxele in Romania sunt, in acest moment, mai mici decat in SUA si in tarile europene.

"Intreb inca o data: TVA stiu ca nu s-a modificat, ba chiar l-am scazut, cota unica nu s-a modificat. Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand", a spus Ponta.

El a precizat ca taxele in Romania sunt, in acest moment, mai mici decat in SUA si in tarile europene, cu exceptia Bulgariei.

"Si sunt convins ca in Romania in acest moment toate taxele sunt mai mici si decat in SUA si decat in majoritatea covarsitoare a tarilor europene, cu exceptia Bulgariei, daca nu ma insel", a adaugat Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Biris povara fiscala, #Biris TVA Romania, #Biris taxe Romania , #Afaceri