Gabriel Biris, despre fiscalitate, politica si mofturi

Sambata, 19 Mai 2012, ora 00:00
2392 citiri
Gabriel Biris, despre fiscalitate, politica si mofturi
Foto: Gabriel Biris / SURSA: Gandul

Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran, vorbeste despre politica, despre fiscalitate, dar si despre "mofturile" care ii fac viata mai frumoasa, intr-un interviu acordat Business24.

Membru in Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, infiintat de fostul premier Ungureanu, avocatul povesteste despre importanta implicarii oamenilor de afaceri in politica romaneasca, pentru a aduce un plus de valoare si inteligenta.

Cum v-a ajutat calitatea de membru al Consiliului Consultativ in cariera? Ar fi acesta un prim pas spre intrarea in politica?

Invitatia facuta de fostul prim-ministru (Mihai Razvan Ungureanu - n.r.) a fost o onoare, pentru ca a facut o selectie foarte riguroasa a oamenilor pe care i-a invitat sa faca parte din Consiliu, atat invitatia cat si compania in care am fost acolo, o luna de zile, m-au onorat. Cum imi va afecta cariera? In niciun fel.

In 2004, cand am ajutat la inscrierea programului cu cota unica, am facut-o ca tehnocrat. Am spus clar, ca nu vreau sa ma inscriu in politica. In 2008, in schimb, cand am ajutat la inscrierea programului PDL, anuntasem ca intru in politica, pentru ca imi dadusem seama ca in 2004 facusem o greseala, ca nu am intrat.

Nefiind in terenul de joc, nu poti sa iti aperi ideile bune. Tu stai acolo, esti ascultat, dupa care pleci, iar domnii politicieni iti fac ideile harcea-parcea. Si atunci, dupa ce agreasem cu Theodor Stolojan sustinerea pentru un program fiscal, am decis ca merita sa intru in politica, sa imi sustin programul.

Singurul motiv pentru care nu am facut-o a fost intamplarea, ca am fost mult prea ocupat cu munca si nu m-am dus sa semnez adeziunea. Iar dupa ce s-a retras Theodor Stolojan nu am mai avut sustinere pentru program si nu am mai avut de ce sa semnez adeziunea.

"Where is the romanian intelligentsia?"

La inceputul anului 2012, am anuntat ca m-am alaturat unei miscari, Noua Republica, care isi propune sa faca un nou partid. Din pacate, am descoperit zilele trecute niste incompatibilitati de caracter intre mine si conducatorul miscarii si m-am retras.

Dar asta nu inseamna ca in viitorul apropiat nu o sa fac ceva in sensul asta. Cred ca este nevoie ca profesionistii valorosi, care nu s-au implicat pana acum - cred ca este momentul sa se implice.

Noi ne tot plangem, clasa politica in sus, clasa politica in jos. Dar de ce nu ne implicam? Este foarte usor sa stai pe margine si sa comentezi, dar sa iti sufleci manecile si sa te apuci de treaba in zona asta este un pic mai greu.

La noi politica, din pacate, este perceputa foarte prost, exista tendinta sa afirmam ca daca intri in politica te compromiti. Cred ca se poate face politica si in interesul national si ca nu trebuie sa fie neaparat compromitatoare.

Nu cred ca sunt incompatibile, tine doar de efortul pe care suntem dispusi sa-l facem, sau nu suntem dispusi sa-l facem. Nu ne putem astepta la mai bine daca nu ne implicam.

Tin minte si tot spun asta prietenilor, care ma intreaba ce m-a apucat, de o discutie pe care am avut-o in 2004 cu un olandez, care atunci era seful Shell Romania, Joel Maes, care mi-a spus:

"I'm looking to your political class and I keep asking myself one question: Where is the romanian intelligentsia?".

Spuneati intr-un interviu ca fiscalitatea este un domeniu foarte "sexy". Inca mai considerati asta sau credeti ca s-au mai imprietenit avocatii romani cu cifrele?

Acea afirmatie a mea, care poate parea oarecum deplasata sau exagerata, tine de realitate. In interviu s-a facut afirmatia ca eu sunt cel mai vizibil dintre colegii mei, si atunci am zis: "Fiscalitatea este sexy".

Din fericire, da. Numarul avocatilor care cunosc domeniul fiscalitatii a crescut foarte mult, in ultima perioada. Mai toate firmele importante de avocatura si-au facut departamente de consultanta solide. E drept ca, in continuare, chiar si in firmele de avocatura, o buna parte din specialistii pe fiscalitate nu sunt avocati, sunt economisti.

Cresterea vine de la piata si de la faptul ca firmele mari de avocatura au perceput nevoie dezvoltarii unei expertize fiscale interne. Nu degeaba am spus ca fiscalitatea este sexy, pentru ca este in tot si in toate. In orice tranzactie, restructurare, problemele de fiscalitate sunt unele importante si atunci firmele aveau nevoie sa se opreasca sa intrebe firmele de consultanta fiscala si atunci asistenta se desfasura mai greu.

Este fiscalitatea ramura care a adus succesul casei de avocatura Biris Goran?

Este una dintre ramurile care ne-au adus succesul. Noi am intrat in 2006 pe piata, intr-o perioada in care numarul si valoarea tranzactiilor imobiliare a explodat. Atunci am avut patru domenii in care am fost recunoscuti ca fiind de top, inca de la scurt timp dupa infiintare: real estate, Mergers and Aquisitions, Dreptul Concurentei, unde colegul meu Gelu Goran face o treaba foarte buna, si bineineteles, Taxele. Ulterior, odata cu venirea, crizei ne-am mai specializat, dar pana in 2008 chiar nici nu am facut altceva.

Am putea spune ca fiscalitatea este unul dintre domeniile care a contribuit la succesul Biris Goran pe piata, nu este singurul. Este unul foarte vizibil probabil si datorita implicarii mele peste media celorlati avocati in actiuni publice: am facut propuneri de modernizare fiscala, am participat la redactarea programului prin care s-a introdus cota unica in 2004, am mai participat la redactarea unui program de guvernare, am mai scris si o carte "Despre Fiscalitate, competitivitate si bun simt".

Fiscalitatea nu a depasit niciodata 25% nici din numarul de oameni, nici din cifra de afaceri a casei de avocatura Biris Goran.

Care au fost cele mai mari dificultati pe care le-ati intampinat atunci cand ati construit afacerea Biris Goran, in 2006?

Cred ca despre dificultati putem vorbi mai mult acum, decat la inceput. Noi am avut norocul sa luam decizia sa infiintam propria casa de avocatura, intr-o perioada in care, pentru ce stiam noi cel mai bine, era o cerere foarte puternica in piata. Cel mai dificil a fost sa gasim si sa convingem oameni foarte buni sa ni se alature, pentru ca este greu sa iei un avocat foarte bun dintr-o organizatie stabila si cu radacini sa ti se alature in ceva ce poate fi, la fel de bine si o aventura.

Din punct de vedere financiar a fost chiar destul de bine ales momentul, s-a si vazut ca am demarat in tromba. Dar, noi am intrat in top 10 al firmelor romanesti dupa incasari in primul an de activitate, in conditiile in care piata era, ca si acum, una foarte competitiva. Inseamna ca ne-am facut treaba bine, ca cei care ne-au acordat increderea sa lucreze cu noi au dus vorba ca ne facem treaba bine si au venit si altii.

Dincolo de avocatura si problemele politice, cum este Gabriel Biris zi de zi? Cum isi petrece timpul liber un avocat de succes?

Am doi copii mici, ne jucam cat putem de mult. Ca destinatii de vacanta, ne place Croatia, Grecia, chiar si Turcia. Anul acesta planuim sa mergem in Sicilia.

Mi-am redescoperit o placere de cand eram copil, sa merg cu bicicleta. Am fost anul trecut la trei concursuri de mountain biking. In general, consider ca este o realizare sa le termin.

Daca ar fi sa numiti un moft, pe care nu vi-l refuzati niciodata, care ar fi?

Un moft scump: masina mea. Pe langa asta, imi place sa experimentez senzatiile culinare, imi plac mai toate bucatariile, toate au farmecul lor.

Cand eram copil, colectam timbre, dar nu aveam acces la marci valoroase. Nu sunt un colectionar, nu alte apucaturi dintr-astea foarte scumpe.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Gabriel Biris interviu, #politica Biris, #Biris Goran casa avocati, #fiscalitate Biris, #avocat fiscalitate Biris , #Avocat