Biris: Impozitul forfetar este o solutie pe termen scurt

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 13:29
1608 citiri
Biris: Impozitul forfetar este o solutie pe termen scurt

Impozitul forfetar reprezinta "o intoarcere in timp" si constituie o solutie de compromis, ce ar putea fi aplicata doar pe termen scurt, pana cel tarziu la finalul lui 2010, a declarat, joi, avocatul Gabriel Biris, managing partner la Biris-Goran.

"Impozitul forfetar este o intoarcere in timp, iar pana in prezent actualul guvern nu a aratat ca are o directie clara. Impozitul forfetar este o solutie de compromis, aplicabila cel mult pe termen scurt", a spus Biris, la o dezbatere despre rambursarea TVA.

El a explicat ca, prin termen scurt, se refera la o perioada pana cel tarziu sfarsitul lui 2010.

"Solutia acum este plafonarea bazei de calcul la toate contributiile", a propus Biris.

Avocatul a subliniat ca impozitul forfetar scade interesul oamenilor de a inregistra toate cheltuielile si va spori evaziunea fiscala.

Potrivit primelor propuneri ale Finantelor, impozitul forfetar ar urma sa fie aplicat incepand din 1 mai, iar pentru perioada 1 mai - 30 iunie,  firmele ar trebui sa plateasca cel putin 1.083 lei. Pentru trimestrele al treilea si al patrulea din acest an, impozitul forfetar este de 1.625 lei pentru fiecare trimestru.

Astfel, pentru intregul an 2009, firmele platesc statului minim 4.333 lei, indiferent daca fac sau nu profit, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta.

Unele patronate au propus aplicarea unui impozit forfetar diferentiat, pe "grile", in functie de cifra de afaceri, masura care, potrivit unor reprezentanti ai asociatiilor patronale, ar fi fost insusita de Ministerul Finantelor, care a fixat un impozit forfetar minim de 500 euro pe an, pentru o cifra de afaceri de pana la 12.000 euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#biris, #forfetar, #impozit, #termen , #stiri Gabriel Biris