Patru din zece romani nu isi primesc salariul integral pe cartea de munca

Miercuri, 27 August 2008, ora 16:36
2051 citiri
Patru din zece romani nu isi primesc salariul integral pe cartea de munca

Doar 59% dintre angajatii de la stat si din privat sustin ca isi primesc integral salariul pe cartea de munca, arata un sondaj facut de Best Jobs in perioada 21-25 august, in randul a 2.094 de persoane. Economistii spun ca cele mai profitabile metode de retribuire a angajatilor sunt drepturile de autor, plata prin intermediul microintreprinderilor, facturarea serviciului prestat pe persoana fizica autorizata si plata "la plic".


Specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca modalitatea cea mai raspandita de plata a angajatilor ce nu isi primesc integral salariul pe cartea de munca este cea intermediul drepturilor de autor.


Aceasta modalitate de plata a angajatilor reduce cheltuielile salariale ale firmei cu aproape 30%.


Pentru un salariat cu carte de munca, firma plateste la stat contributii de 42,25%, plus impozitul pe venit de 16%, iar pentru unul angajat cu contract pe drepturi de autor, impozitul este de doar 10%, datorita deducerilor.


Pe locul doi in topul muncii la gri in Romania se situeaza plata prin intermediul microintreprinderilor. Firmele folosesc aceasta modalitate de plata a salariilor pentru a evita sau a diminua contributiile la asigurarile sociale pe care ar trebui sa le achite la bugetul statului.


La aceste firme, exista "colaboratori" care nu mai sint trecuti pe statul de plata, ci isi infiinteaza microintreprinderi, prin intermediul carora isi incaseaza salariile. In acest caz, firma nu mai plateste nicio contrubutie catre bugetul de stat.


Gabriel Biris sustine ca anul trecut erau inregistrate in Romania aproape 100.000 de microintreprinderi cu un singur angajat, al caror profit insumat depasea 5 miliarde de euro.


Numarul celor care apeleaza la acasta modalitate de salarizare a scazut, insa, in ultimul timp, din cauza cresterii fiscalitatii si a faptului ca banii pot fi recuperati doar o singura data de an, sub forma de dividente.


Schimbarile legislative au obligat insa multe microintreprinderi sa se "transforme" in PFA (persoane fizice autorizate). Expertii contabili sustin ca aceasta formula de desfasurare a activitatii elimina birocratia impusa de o microintreprindere, unde se fac declaratii fiscale trimestriale, raportari semestriale si se incheie un bilant anual.


Astfel, in cazul PFA-urilor se tine o contabilitate in partida simpla, ceea ce inseamna un registru de incasari si plati, iar la sfarsitul anului, se face o declaratie fiscala.


Potrivit Codului Fiscal, persoana fizica autorizata trebuie sa achite doar contributia la sanatate (6,5%) si nu se mai plateste impozit pe dividende.


Specialistii avertizeaza, insa, ca nu numai statul pierde in urma acestor "artificii fiscale", ci si angajatii care vor avea pensii mai mici decat cei care primesc aceeasi bani in mana, dar au trecut tot salariul pe cartea de munca. In aceasta situati sunt angajatii platiti cu drepturi de autor.


"Acceptand aceste modalitati de plata a salariilor, statul incurajeaza munca la gri si pierde anual miliarde de lei, bani ce ar trebui sa ajunga la bugetul de asigurari de sanatate si la bugetul de pensii. Multi dintre cei care lucreaza pe drepturi de autor nu stiu ca vor avea pensii mai mici decat cei platiti cu aceleasi salarii pe cartea de munca", a explicat Biris.


In luna iunie 2008 salariul mediu brut a fost de 1.738 lei (475 euro), in timp ce castigul salarial net realizat a fost de 1.273 lei (348 euro), potrivit Institutului National de Statistica.