Peste un milion de romani ar putea ajunge la tribunal din cauza imobiliarelor

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 09:55
1622 citiri
Peste un milion de romani ar putea ajunge la tribunal din cauza imobiliarelor

1,3 milioane de romani care au cumparat locuinte noi si terenuri construibile incepand cu anul 2002 risca sa se aleaga cu contractele de vanzare-cumparare suspendate si sa ajunga in instanta. Mai mult, cumparatorii ar putea sa mai scoata din buzunare si un plus de 19% peste pretul proprietatii achizitionate, adica Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) aferenta tranzactiei. 

"Fiscul ar fi trebuit sa aplice legea inca de la inceput, atunci cand crestea piata imobiliara. E clar ca statul a gresit, dar a gresit flagrant. Nu cred ca intentionat, dar a fost o neglijenta foarte condamnabila", a declarat avocatul Gabriel Biris, unul din sustinatorii ferventi ai impozitarii tranzactiilor imobiliare.

Biris e de partea celor 7.145 de persoane fizice controlate de autoritati, care au facut 85.442 de asemenea tranzactii intre anii 2006-2008. In total, acestea ar avea de platit la buget aproximativ 14,8 miliarde de lei (peste 3,5 miliarde de euro) pentru cele 85.400 de tranzactii imobiliare "cu probleme".

O actiune pe care cei vizati o considera ilegala, mai ales ca legea nu era clara in perioada respectiva, explica ei. Abia de la 1 ianuarie 2010, prevederea are cadru legal complet, explica Biris. Acum, o parte dintre dezvoltatorii controlati de Fisc s-au reunit in Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), pentru a-si putea rezolva problemele cu statul.

 

 

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#dezvoltatori, #imobiliare, #tranzactii, #tribunal, #tva , #stiri Gabriel Biris