China: Unii retaileri retrag iPad-ul de la vanzare din cauza procesului Apple-Proview

Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:25
1436 citiri
China: Unii retaileri retrag iPad-ul de la vanzare din cauza procesului Apple-Proview

Retailerii din mai multe orase din China au primit in aceasta saptamana instructiuni din partea autoritatilor sa retraga iPad de la vanzare, potrivit presei locale, ca urmare a disputei in justitie intre firma chineza Proview si Apple asupra marcii iPad.

Proview Technology, cu sediul in Shenzen, a castigat la sfarsitul anului trecut un proces cu Apple, la un tribunal din Shenzen, privind dreptul asupra marcii iPad. Apple a facut apel impotriva acestei decizii, iar o audiere finala urmeaza sa inceapa la Inalta Curte din Guangdong pe 29 februarie. Decizia acestei instante este finala, conform legislatiei chineze.

Compania chineza a anuntat ca va incerca sa opreasca atat exporturile cat si importurile de iPad-uri in China, situatie care ar putea afecta vanzarile gigantului IT american la nivel mondial.

Proview a transmis o petitie autoritatilor chineze pentru a opri total livrarile de iPad-uri pe piata locala, dar i s-a raspuns ca este putin probabil ca autoritatile vamale sa intervina in conflict.

Potrivit reprezentantilor companiei, autoritatile au afirmat ca dimensiunile pietei chineze si popularitatea produselor Apple fac dificila impunerea unor restrictii.

"Vama ne-a spus ca va fi dificila implementarea unei interdictii, deoarece multor clienti chinezi le plac produsele Apple. Piata este foarte mare. Am facut apel la unele autoritati vamale locale pentru a interzice Apple, iar acestea vor raporta la Beijing", a declarat directorul general al Proview Technology (Shenzhen), Yang Long-san, intr-un interviu telefonic pentru Reuters.

Doua mall-uri importante din Shanghai au oprit comenzile de iPad-uri, in timp orase precum Xuzhou si Qingdao au cerut retailerilor sa retraga iPad-urile de pe rafturile magazinelor, potrivit cotidianului Diyi Caijing Daily.

Biroul de comert din Xuzhou nu a putut fi contactat pentru comentarii joi, in timp ce reprezentantii autoritatii similare din Shanghai nu au facut declaratii.

Responsabili ai biroului pentru comert din Qingdao au afirmat ca nu au impus nicio interdictie in privinta vanzarilor de iPad-uri.

"Daca retailerii au decis sau nu sa opreasca vanzarile depinde de ei. Statul nu este implicat", a spus un purtator de cuvant.

Noile restrictii vin la numai cateva zile dupa ce autoritatile au cerut retailerilor sa opreasca vanzarea de iPad-uri in alt oras, Shijiazhuang, langa Beijing.

#ipad china, #ipad interzis china, #proces apple proview china , #Gadget PC