Lenovo a detronat HP si a devenit cel mai mare producator de PC-uri

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 11:31
2578 citiri
Lenovo a detronat HP si a devenit cel mai mare producator de PC-uri

Compania chineza Lenovo a devenit cel mai mare producator de PC-uri, detronand grupul american Hewlett-Packard, liderul ultimilor sase ani.

Lenovo, care a cumparat in urma cu sapte ani divizia de PC-uri a IBM, a avut in trimestrul al treilea o cota de piata de 15,7%, fata de 15,5% pentru HP, potrivit Gartner.

HP si-a pastrat pozitia de lider in topul IDC, insa aproape la egalitate cu Lenovo, trendul datelor indicand ca grupul chinez vine puternic din urma.

HP, liderul pietei PC-urilor in ultimii sase ani, este in declin dupa mai multe schimbari rapide de management si de strategie, care au antrenat inclusiv discutii despre posibila vanzare a diviziei de computere personale, idee abandonata ulterior de directorul general Meg Whitman.

Asteptari modeste pentru HP in 2013: Pretul actiunilor scade cu 13%

Grupul american se clatina din cauza situatiei economice dificile si ascensiunii tabletelor si altor gadget-uri mobile, preferate de consumatori in detrimentul PC-urilor traditionale.

Zvonurile despre revenirea HP pe piata smartphone-urilor in 2013 au fost clarificate de sefa companiei, Meg Whitman. HP Mobility planuieste sa lanseze si smartphone-uri, dar nu in viitorul apropiat, ci in "urmatorii 5 ani".

HP amana lansarea unui smartphone dupa 2013

Totodata, Lenovo se bucura de o pozitie mai solida pe pietele emergente, care ofera un potential mai ridicat de crestere.

Deceniul trecut, vanzarile de PC-uri au crescut puternic de la un an la altul datorita popularitatii laptop-urilor.

Piata laptop-urilor a avut insa de suferit odata cu explozia smartphone-urilor si tabletelor.

Industria PC-urilor si-a pus sperantele in lansarea sistemului de operare Windows 8 produs de Microsoft, programata pentru sfarsitul lunii octombrie, insa dezvoltatorul de software a creat in premiera o versiune pentru tablete si promoveaza agresiv Windows Phone 8, destinat smartphone-urilor.

Primele smartphone-uri Nokia cu Windows 8 ar putea fi lansate in septembrie

Singurii mari producatori de PC-uri care au reusit sa creasca in timestrul al treilea sunt Lenovo (9,8%) si compania taiwaneza Asus (11,8%), potrivit Gartner.

In ordinea ierarhiei pe piata dupa volumul vanzarilor, HP a afisat un declin de 16,4%, Dell (SUA) a scazut cu 13,7%, iar Acer (China) cu 10,2%, Asus ocupand locul cinci.

#vanzari pc, #piata pc, #Lenovo vanzari PC, #top producatori PC , #Gadget PC