Marian Alecsiu, F64: Care sunt cele mai bune aparate foto de pe piata

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 00:00
7915 citiri
Marian Alecsiu, F64: Care sunt cele mai bune aparate foto de pe piata
Foto: grahamclarkphoto.com

Piata aparatelor foto a fost plina de noutati anul acesta si au facut alegerea cumparatorului si mai dificila. Totusi, in diversitatea de aparate sunt cateva care se remarca prin functii si dotari, dar si prin pretul cerut de producator.

In primul rand trebuie sa te hotarasti ce-ti doresti: un aparat compact, un aparat mirorless sau un DSLR?

In editorialul trecut, numit "Primii pasi in lumea fotografiilor", ti-am prezentat avantajele si dezavantajele fiecarui tip de aparat, de la pret, la calitate si pana la detalii tehnice.

Avand la baza acele informatii, iti prezint un mic top al celor mai bune optiuni de pe piata, in acest moment.

In materie de aparate parate compacte iti recomand Fuji X20 sau Panasonic FZ200.

Fuji X20

Foto: elive.co.nz

Se remarca prin aspectul retro care a facut deja istorie o data cu lansara modelului X10 in 2012. Urmasul X20 pastreaza acelasi design, adaugand un senzor de imagine nou de 12MP si un sistem de focalizare mult mai rapid.

Un lucru foarte important de mentionat pentru X20 este ca foloseste un senzor de imagine de o dimensiune mai mare decat aparatele compacte obisnuite, acest lucru oferind o calitate a imaginii mult mai buna.

Panasonic FZ200

Foto: photographic-central.blogspot.com

Este primul aparat compact de tip bridge cu un zoom echivalent de 600 mm si cu o diafragma luminoasa 2.8 constanta. Datorita acestui obiectiv foarte luminos, aparatul este o alegere foarte buna pentru utilizatorii care vor o solutie accesibila pentru fotografia de sport sau wildlife si nu dispun de un buget foarte ridicat.

Fiind un aparat lansat in 2012, pretul deja a scazut destul de mult si a devenit o varianta buna de luat in considerare pentru cei ce cauta aparatul perfect pentru vacante si calatorii.

Daca ai hotarat sa te orientezi catre un aparat mirrorless, ai putea arunca un ochi peste Sony NEX 3n sau un Olympus E-M5.

Sony NEX 3n

Foto: ephotozine.com

NEX 3n face parte din gama entry level mirrorless a producatorului Sony. Este un aparat care se remarca prin utilizarea foarte simpla si prin dimensiunile reduse, reprezentand o alegere pentru cei care isi doresc un aparat pe care sa il poarte zi de zi cu ei.

La fel ca variantele din gama superioare 5T si 6, NEX 3n vine cu un senzor de imagine de tip APSC si cu o rezolutie de 16mp, calitatea imaginii fiind la un nivel foarte inalt.

Olympus E-M5

Foto: ephotozube.com

Olympus si-a propus ca in era digitala sa readuca la viata seriile vechi de aparate pe film. Astfel, dupa seria PEN reinviata in 2008, in anul 2012 este adusa in atentia publicului seria OM cu modelul OM-D EM-5. Aparatul se remarca prin designul retro, ergonomie si functionalitate superioara.

EM-5 beneficiaza de un corp sigilat la praf si intemperii si reprezinta solutia perfecta pentru utilizatorii ce calatoresc foarte mult in zone cu praf si conditii atmosferice dificile.

Pe langa corpul sigilat, EM-5 beneficiaza si de un sistem de autofocus foarte rapid, precum si de un senzor de 16mp care face fata cu brio conditiilor de lumina slaba.

Cele mai bune aparate DSLR: Nikon D5300 si Canon 6D

Nikon D5300

Foto: imaging-resource.com

Prin intermediul noului model 5300, Nikon a dus seria "5000" si mai aproape de gama superioara "7000". La fel ca fratele mai mare D7100, D5300 se remarca in primul rand prin utilizarea unui senzor APSC, cu o rezolutie de 24mp.

Un lucru foarte important de mentionat este ca senzorul vine din fabrica fara filtrul AA (anti-aliasing), fapt ce permite redarea mult mai buna a detaliilor fata de un senzor clasic.

Alte detalii importante ar mai fi prezenta unui ecran LCD rabatabil de 3,2" si faptul ca pentru prima data Nikon a incorporat intr-un DSLR un modul Wi-Fi.

Canon 6D

foto: ephototzine.com

In momentul lansarii, 6d s-a remarcat prin dimensiunile mai reduse fata de aparatele full-frame deja existente pe piata. Pretul redus promitea pentru prima data aparatele full-frame sa fie mult mai accesibile pentru toti utilizatorii.

6D se remarca in primul rand prin folosirea unui senzor de tip full-frame de 20mp, care ofera o calitate a imaginii excelenta, chiar si in comparatie cu modelele superioare. Un alt lucru de mentionat este ca vine dotat cu Wi-Fi si GPS pentru o mai buna interconectare cu diverse alte device-uri.

Marian Alecsiu,

Co-fondator F64

Citeste si alte editoriale scrise de Marian Alecsiu in urmatoarele editii de weekend "Cum sa-i cheltuiesti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cele mai bune aparate foto, #aparate foto compact, #aparate foto mirorless, #aparate foto DSLR, #Marian Alecsiu F64 , #Gadgeturi IT